Adiyaman University Repository

(Derleme) Gıdalarda bulunan biyojen aminlerin insan sağlığı üzerine etkileri

Show simple item record

dc.contributor.author Şahin Ercan, Songül
dc.contributor.author Soysal, Çiğdem
dc.contributor.author Bozkurt, Hüseyin
dc.date.accessioned 2020-08-11T10:47:01Z
dc.date.available 2020-08-11T10:47:01Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.issn 2458-9179
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/734
dc.description.abstract Biyojen aminler amino asitlerin dekarboksilasyonuyla oluşan bileşiklerdir. Histamin, kadaverin, putresin, tiramin, triptamin, serotonin, spermin ve spermidin amino asit dekarboksilasyon reaksiyonuyla oluşan ürünlerdir. İşlenmemiş gıdalar (meyve ve sebzeler) düşük konsantrasyonda biyojen amin içerirler. Ancak, proteince zengin işlenmiş gıdalar (et ve et ürünleri, balık ve balık ürünleri, peynir, şarap) önemli miktarda biyojen amin içerebilirler. Biyojen aminler iki sebepten dolayı önemlidirler. Bunlar: (1) alerjik ve kanserojenik etkiye sahip olmaları, (2) gıdalarda kalite indikatörü olarak kullanılmalarıdır. Halk sağlığı perspektifinden dolayı, biyojen aminlerin konsantrasyonlarını ve oluşumlarını azaltma yollarını belirlemek önemlidir. Türkiye’de gıdalarda (balık dışında) biyojen aminler hakkında belirlenmiş yasal limitler bulunmamaktadır. Biyojen aminlerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve/veya azaltmak için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu derlemenin amacı, gıdalardaki biyojen aminleri ve insan sağlığı üzerine etkilerini açıklamaktır. tr
dc.description.abstract Biogenic amines are compounds that produced from decarboxylation of amino acids. Histamine, cadaverine, putrescine, tyramine, tryptamin, serotonin, spermine and spermidine are the products of amino acid decarboxylation reaction. Raw foods (fruit and vegetables) have biogenic amine in low concentrations. However, protein rich processed foods (meat and meat products, fish and fish products, cheese, wine) could have significant amount of biogenic amine. Biogenic amines are important due to the two reasons. These are: (1) they have allergic and carcinogenic effects, (2) used as quality indicator in foods. It is important to determine biogenic amine concentration and ways to decrease formation of them due to the public health perspective. Determined legal limits about biogenic amine in foods (except fish) are absent in Turkey. Legal regulations have to be done to remove and/or reduce the adverse effects of biogenic amines on human health. This article aims to explain biogenic amines in foods and their effects on human health. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Biyojen amin tr
dc.subject Sağlık tr
dc.subject Gıda tr
dc.subject Dekarboksilasyon tr
dc.subject Biogenic amine tr
dc.subject Health tr
dc.subject Food tr
dc.subject Decarboxylation tr
dc.title (Derleme) Gıdalarda bulunan biyojen aminlerin insan sağlığı üzerine etkileri tr
dc.title.alternative (Review) The effects of biogenic amines in food on human health tr
dc.type Article tr
dc.contributor.firstauthorID 148498 tr
dc.contributor.firstauthorID 118140 tr
dc.contributor.department Gaziantep Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü tr
dc.identifier.endpage 550 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 534 tr
dc.identifier.volume 3 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account