Doğru bir şekilde raporlandırma yapılabilmesi için, tüm adli olgularda, hangi dokularda yaralanma meydana geldiği ve yaralanmanın ağırlık derecesinin kanıta dayalı bir şekilde, radyolojik ve laboratuar yöntemleri de kullanılarak, belirlenmesi gerekir.
Bu çalışmada sunulan olgu; 32 yaşında erkek olup, göğüs bölgesinden ateşli silah mermi çekirdeği ile yaralanmıştır. Göğse yönelik çekilen Bilgisayarlı Tomografi (BT)’de mermi çekirdeğinin göğüs boşluğuna penetre olmadığı ve herhangi bir büyük damar yaralanması da meydana getirmediği belirlendi. Mermi çekirdeğinin trajesi boyunca pektoral adale içerisinde klavikula komşuluğunda ve boyun bölgesinde yaygın hava değerleri (cilt altı amfizem) tespit edildi.
Ateşli silah yaralanması olgularında olduğu gibi diğer yaralanmalı olgularda da doğru karar verebilmek için ayrıntılı adli muayene, laboratuar bulguları ve radyolojik görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak, elde edilen kanıta dayalı bulgularla karar vermek en doğru yöntemdir.
In ordert to be able to forensic report correctly, in all forensic cases it is necessary to determine in which tissues the injuries have occurred and the severity of the injuries should be determined using radiological and laboratory methods.
The case presented in this study, a 32 year old male, who injured in the chest area with bullet of firearm . The computerized tomography (CT) image taken for the chest, which showed that the bullet was not injury internal organ in the chest cavity and that any major vessel injury did not occur. Troughout the bullet trace, in pectoral muscles, at adjacent to the clavicle and in the neck soft tissue diffuse air values (subcutaneous and intra soft tissue emphysema) were detected.
In order to make a correct decision, as in cases of firearm injuries, as well as in other injured cases, it is the most appropriate method to make decisions based on the obtained evidens by making use of detailed forensic examination, laboratory findings and radiological imaging.