Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Digitalis ferruginea l. Subsp. Ferruginea 'nin toksik ve antioksidan ozellikleri üzerine farklı cozuculerin karşılaştırmalı bir calışması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kaska, Arzu
dc.date.accessioned 2020-08-07T08:22:38Z
dc.date.available 2020-08-07T08:22:38Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/723
dc.description.abstract Digitalis bitkilerinin antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteler dahil olmak üzere farklı biyolojik etkileri vardır. Ayrıca, bu cinsin bazı üyeleri geleneksel Türk tıbbında diüretik ve tonik olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, D. ferruginea L. subsp. ferruginea'nın iki ekstresinin antioksidan, toksik aktivite ve fenolik profilini karşılaştırmaktır. Hidrometanolik ekstrakt’daki radikal süpürme kapasiteleri hidroetanolik ekstrakt’dakinden daha yüksektir. Aynı ekstrakt, toplam antioksidan (β-karoten, %83.75 ve fosfomolibdenum 111.5 μg/mg) ve metal şelatlama aktivitelerinde de etkili olmuştur. Hidrometanolik ekstrakt (75.91 mgGAEs /g), hidroetanolik ekstraktdan (70 mgGAEs/ g) daha yüksek fenolik içerik sergilemiştir. Ekstraktların flavonoid ve tanen içeriği arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. HPLC ile önemli fenolikler saptanmıştır: 2,5 dihidroksibenzoik, vanilik ve kafeik asit. Ek olarak, bu bitki aynı zamanda polifenolik içerik ve toksik aktivite bakımından da zengindir. Mevcut veriler, bu bitkinin ilaç endüstrisindeki potansiyel kullanımı hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. tr
dc.description.abstract Digitalis plants have different biological actions, including antioxidant and antimicrobial activities. In addition, some members of this genus are used in traditional Turkish medicine as diuretics and tonics. The purpose of the present study is to compare the antioxidant, toxic activity and phenolic profile of two extracts of D. ferruginea L. subsp. ferruginea. The radical scavenging capacities in the hydromethanolic extract were higher than the hydroethanolic extract. The same extract was effective in total antioxidant (β-carotene, 83.75% and phosphomolybdenum 111.5 μg/mg) and metal chelating activities. The hydromethanolic extract (75.91 mgGAEs/g) exhibited higher phenolic content than hydroethanolic extract (70 mgGAEs/g). There were no statistical differences between the flavonoid and tannin contents of the extracts. The HPLC results determined major phenolics: 2,5 dihydroxybenzoic, vanillic and caffeic acid. In addition, this plant is also rich in polyphenolic content as well as toxic activity. The present data could provide significant information regarding its potential use in the pharmaceutical industry. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Digitalis ferruginea L. subsp. ferruginea tr
dc.subject HPLC tr
dc.subject Toksisite tr
dc.subject Antioksidant kapasite tr
dc.subject Toxicity tr
dc.subject Antioxidant capacity tr
dc.title Digitalis ferruginea l. Subsp. Ferruginea 'nin toksik ve antioksidan ozellikleri üzerine farklı cozuculerin karşılaştırmalı bir calışması tr
dc.title.alternative A comparative study of different solvents on the toxic and antioxidant properties of digitalis ferruginea l. Subsp. Ferruginea tr
dc.contributor.firstauthorID 40648 tr
dc.contributor.department Department of Science and Mathematics, Faculty of Education, Pamukkale University tr
dc.identifier.endpage 145 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 133 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster