Amaç: Sağlıklı bir yaşam için büyüme, gelişme ve metabolik faaliyetlerin düzenliliği esastır. Organizma ancak besin maddelerini yeterli düzeyde temin ettiği sürece bu dengeyi devam ettirir. Kayısı günlük hayatta kolaylıkla temin edilebilen potasyum ve vitaminlerce zengin bir besin maddesi olup içerdiği kuvvetli antioksidanlar nedeniyle vücutta birçok koruyucu özelliğe sahiptir. Kayısının farklı koruyucu etkilerinin ortaya çıkartılabilmek için; sıçanlarda gebelik ve puberte dönemlerinde tüketilen organik kuru kayısının, yavrunun femur boynu ve çenesinde kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve morfometrik ölçümler üzerine olan etkilerini araştırdık.
Yöntem: İNÜTFDEHÜM’ de üretilen 27 adet genç dişi Wistar albino türü sıçan kullanılarak gebelik oluşturuldu. Dişi yavrular rastgele 5 gruba ayrılarak gruplara uygun olacak şekilde %10 oranında kayısılı yem ile beslendi. Çalışma sonunda omuz-kalça eklemi arası mesafe, femur ve tibiada boy ölçümleri yapıldı.
Sonuç: Gebelik ve puberte dönemlerinde tüketilen organik kuru kayısının sıçanların kemik dokusu KMY ve morfometrik ölçümler üzerine anlamlı etkisi olmadığı gözlendi.
Aim: Growth, development and regularity of metabolic functions are musts for a healthy life. The body will sustain this equilibrium when provided with sufficient nutrients. Apricot is rich in vitamins and potassium and it is easily available in daily life and has many protective features due to powerful antioxidant ingredients. In order to reveal different protective effects of apricot, we investigated effects on bone mineral density (BMD) and morphometric measurements of femoral neck and jaw of rat fed organic dried apricots during pregnancy and puberty.
Method: Twenty seven young wistar albino female rats obtained from Inonu University Medical School Research Animal Production Center (İNÜTFDEHUM) were used for pregnancy. Female offsprings were randomly divided into 5 groups and they were fed containing %10 apricot. At the end of the research, linear measurement were made in shoulder-hip joint, femur and tibia.
Result: Organic dried apricot which were consumed during pregnancy and puberty hadn’t significant effects on bone mineral density (BMD) and morphometric measurements.