Trabzon hurmasının büyük bir antioksidan potansiyeli mevcut olup, ferulik asit, p- kumarik asit ve gallik asit gibi fenolik maddelerce zengindir. β -Kriptoksantin, likopen, β -karoten, zeaksantin ve lutein antioksidan potansiyeli olan önemli karotenoidlerdir. Hurma meyvesi, lif, C vitamini, karotenoidler ve ayrıca önemli sağlık geliştirici etkilere sahip mikro ve makro mineraller gibi biyoaktif bileşikler içerir. Sağlık açısından bu kadar zengin içeriğe sahip bir gıdanın tüketiminin yaygınlaştırılması elzemdir. Fakat meyvelerin estetik görünümü tercih edilmesinde önemli bir paya sahiptir. Ülkemizin Trabzon hurmasının yetiştirilebilmesi için ihtiyaç duyduğu iklime sahip olması; yaygınlaştırılması ve üretimde çeşitlilik açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Osmaniye ve Adana çevresinde yetiştirilen Trabzon hurmalarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin kalitesi ve çeşitliliğin zenginleştirilmesi ülke içinde ve ülke dışında ticari pazar payını arttıracaktır. Çalışmamızda yer alan Trabzon hurmalarında, meyve ağırlığı ve eni en yüksek Hana Fuyu, meyve uzunluğu en yüksek Rojo Brillante çeşidinde belirlenmiştir. Meyve sertliği en yüksek D. Lotus hurma çeşidinde, en düşük Vainiglia çeşidinde bulunmuştur. L* değeri en yüksek Hana Fuyu, a* değeri en yüksek Rojo Brillante, b* değeri en yüksek Hana Fuyu çeşidinde bulunmuştur. ph değeri 5.05-5.50 aralığında, çözünür kuru madde değeri %19.65-23.85 arasında, toplam fenolik madde içeriği ise, 81.39-104.02 mg GAE/100 g arasında tespit edilmiştir
Persimmon has a great antioxidant potential and is rich in phenolic substances such as ferulic acid, p-coumaric acid and gallic acid. β -cryptoxanthin, lycopene, β -carotene, zeaxanthin and lutein are important carotenoids with antioxidant potential. Date fruit contains bioactive compounds such as fiber, vitamin C, carotenoids, as well as micro and macro minerals with important health-promoting effects. It is essential to promote the consumption of such a health-rich food. However, the aesthetic appearance of fruits has an important share in their preference. The fact that our country has the climate needed for the cultivation of persimmon provides a great advantage in terms of widespread consumption and diversity in production. Improving the quality of the physical and chemical properties of persimmon grown around Osmaniye and Adana and enriching the diversity will increase the commercial market share within and outside the country. In our study, the highest fruit weight and width were determined in Hana Fuyu and the highest fruit length was determined in Rojo Brillante variety. The highest fruit hardness was found in D. Lotus persimmon variety and the lowest in Vainiglia variety. The highest L* value was found in Hana Fuyu, the highest a* value was found in Rojo Brillante, and the highest b* value was found in Hana Fuyu variety. pH value was between 5.05-5.50, soluble dry matter value was between 19.65-23.85%, total phenolic matter content was between 81.39-104.02 mg GAE/100 g.