Dünya nüfusunun hızla artışı ile birlikte gıdaya erişilebilirlik ve gıda güvenliği sorunları günden güne artış göstermektedir. Adıyaman ilinde yetiştirilen önemli bir bitki olan fasulyelerde üretimi, kaliteyi ve verimi sınırlayan bazı fungal, bakteriyel hastalık etmenleri, yabancı otlar ve fasulye zararlıları bulunmaktadır. Yüksek miktarlarda protein, lif, vitamin, prebiyotik ve çeşitli mikro besin maddeleri içeren fasulye bitkisinde son zamanlarda Adıyaman ilinde gelen şikâyetler üzerine başlayan proje çalışmaları ile fitopatolojik etmenlerin oluşturduğu florayı ve zararlıları belirlemek amaçlanmıştır. Bu nedenle 2022 yılı ve 2024 yılında fasulye yetiştiriliş alanlarında yapılan arazi surveylerinde 2022 yılında 52, 2024 yılında ise 55 adet hastalıklı fasulye örneği toplanmıştır. Örneklerden elde edilen hastalıklı fasulye kök, yaprak ve kapsüllerinden Fusarium spp (F. oxysporum f. sp. phaseoli, F. solani, F. acuminatum F. equiseti), Rhizoctonia solani, Pythium intermedium, Phytophthora capsici, Sclerotium rolfsii, Colletotrichum lindemuthianum gibi fungal hastalık etmenleri ile birlikte Pseudomonas syringae bakteriyel hastalık etmeninin olduğu tespit edilirken, yabancı ot olarak da Convolvulus arvensis, Amaranthus retroflexus ve Chenopodium album gözlemlenmiştir. Surveyler sonucunda yine aynı yıllarda Aphis fabae, Tetranychus urticae, Myzus persicae’un de yer aldığı 3 türün fasulyelerde zarar oluşturduğu kaydedilmiştir. Adıyaman'dan elde edilen bu sonuçlar fasulye mikroflorasının kontrolü için yapılacak ilave çalışmalar için yol gösterici niteliktedir.
With the rapid increase in the world population, food accessibility and food safety problems are increasing day by day. Beans, an important plant grown in Adıyaman province, have some fungal, bacterial disease agents, weeds and bean pests that limit production, quality and yield. The project studies that started recently upon complaints from Adıyaman province aimed to determine the flora and pests formed by phytopathological agents in the bean plant, which contains high amounts of protein, fiber, vitamins, prebiotics and various micronutrients. For this reason, 52 diseased bean samples were collected in 2022 and 55 diseased bean samples were collected in 2024 during the field surveys conducted in the bean growing areas in 2022 and 2024. Fungal disease agents such as Fusarium spp (F. oxysporum f. sp. phaseoli, F. solani, F. acuminatum F. equiseti), Rhizoctonia solani, Pythium intermedium, Phytophthora capsici, Sclerotium rolfsii, Colletotrichum lindemuthianum and bacterial disease agent Pseudomonas syringae were detected in diseased bean roots, leaves and capsules obtained from the samples. Weeds such as Convolvulus arvensis, Amaranthus retroflexus and Chenopodium album were observed.