dc.contributor.author |
Demir, Yeliz |
|
dc.date.accessioned |
2025-07-07T11:51:46Z |
|
dc.date.available |
2025-07-07T11:51:46Z |
|
dc.date.issued |
2025 |
|
dc.identifier.issn |
1308–9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/6389 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmanın amacı, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi
alanından giren şehirlerdeki asırlık aile lokantalarına ilişkin müşterilerin
gastronomi mirası algılamalarını incelemektir. Yapılan literatür taraması
sonrasında Gaziantep’te İmam Çağdaş ve Afyonkarahisar’da Aşçı Bacaksız
lokantalarının asırlık aile lokantası statüsünde olduğu tespit edilmiştir. Bu
lokantaların Google Haritalar uygulamasındaki müşteri yorumları veri
olarak kaydedilerek içerik analizi ile incelenmiştir. Yapılan analiz
sonrasında müşterilerin gastronomi mirası algılamalarında iki lokantada
da işletme konseptinin ve miras yemeklerin öne çıktığı tespit edilmiştir.
Müşteriler, işletme konsepti bağlamında Afyonkarahisar’daki asırlık aile
lokantasını “Şehirle bütünleşmiş işletme”, “Tarihi lokanta” ve “Aile
lokantası” olarak nitelerken müşterilerin önemli bir kısmı Gaziantep’teki
asırlık aile lokantasını “Şehirle bütünleşmiş işletme” olarak
nitelendirmektedir. |
tr |
dc.description.abstract |
This research aims to examine the gastronomy heritage perceptions of
customers regarding century-old family restaurants in cities included in
UNESCO’s Creative Cities Network in gastronomy. After the literature
review, it was determined that İmam Çağdaş in Gaziantep and Aşçı
Bacaksız in Afyonkarahisar have the status of century-old family
restaurants. The customer comments of these restaurants in the Google
Maps application were recorded as data and examined with content
analysis. After the study, it was determined that the business concept and
heritage dishes were prominent in the customers’ perceptions of
gastronomy heritage in both restaurants. While customers describe the
century-old family restaurant in Afyonkarahisar as “a business integrated
with the city”, “historical restaurant”, and “family restaurant” in terms of
the business concept, a significant portion of the customers describe the
century-old family restaurant in Gaziantep as “a business integrated with
the city”. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.title |
Müşterilerin Unesco’nun Gastronomi Şehirleri’nde Bulunan Asırlık Aile Lokantalarındaki Gastronomi Mirası Algılamaları: Karşılaştırmalı Bir Analiz. |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.department |
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi |
tr |
dc.identifier.endpage |
804 |
tr |
dc.identifier.issue |
49 |
tr |
dc.identifier.startpage |
772 |
tr |
dc.identifier.volume |
18 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |