Aim: The purpose of this study was to investigate the deleterious effects of acrylamide on rat testicular tissue and to determine how these effects might vary in response to black carrot juice.
Materials and Methods: Four groups of adult male Wistar albino rats were formed: Control, Acrylamide, Black carrot juice and Acrylamide + Black carrot juice. For 30 days, 20 mg/kg acrylamide dose was administered intraperitoneally and 4 mg/kg black carrot juice dose was administered orally every second day.
Results: Malondialdehyde and glutathione S-transferase levels rose in the acrylamide group relative to the control group, whereas the levels of the enzymes glutathione and carboxylesterase dropped. Malondialdehyde and glutathione S-transferase levels were lower in the acrylamide+black carrot juice group than in the acrylamide group, whereas glutathione and carboxylesterase enzyme activity levels were higher.
Conclusion: Lipid peroxidation was discovered as a result of acrylamide’s detrimental effects on the antioxidant enzyme system. It was observed that black carrot juice had positive effects.
Amaç: Bu çalışmanın amacı akrilamidin sıçan testis dokusu üzerindeki zararlı etkilerini araştırmak ve bu etkilerin siyah havuç suyuna yanıt olarak nasıl değişebileceğini belirlemekti.
Gereç ve Yöntem: Yetişkin erkek Wistar albino sıçanlar dört gruba ayrıldı: Kontrol, Akrilamid, Siyah havuç suyu ve akrilamid + siyah havuç suyu. 30 gün boyunca, 20 mg/kg akrilamid dozu intraperitoneal olarak uygulandı ve 4 mg/kg siyah havuç suyu dozu her iki günde bir oral olarak uygulandı.
Bulgular: Malondialdehit ve glutatyon S-transferaz seviyeleri akrilamid grubunda kontrol grubuna göre artarken, glutatyon ve karboksilesteraz enzimlerinin seviyeleri düştü. Malondialdehit ve glutatyon S-transferaz seviyeleri akrilamid + siyah havuç suyu grubunda akrilamid grubuna göre daha düşüktü, buna karşın glutatyon ve karboksilesteraz enzim aktivite seviyeleri daha yüksekti.
Sonuç: Akrilamid’in antioksidan enzim sistemi üzerindeki zararlı etkilerinin bir sonucu olarak lipid peroksidasyonu keşfedildi. Siyah havuç suyu’nun pozitif etkileri olduğu görüldü.