Aim: This study aims to contribute to the literature by examining the demographic characteristics of cases presenting to the hospital due to dog bites, the anatomical locations of the wounds, rabies prophylaxis, and whether they were evaluated as forensic cases.
Materials and Methods: During a three-year period, the epicrisis reports of patients admitted to Şanlıurfa Harran University Hospital with diagnosis codes for dog bites or strikes according to ICD-10 were retrospectively reviewed along with records in the fonet system.
Results: The average age of the 297 cases in our study was 17.15±14.82. Among the cases, 76.1% were male, 66.0% were children under 18 years old. The highest number of admissions occurred in the fall season with 90 cases (30.3%) and December had the highest number of cases with 46 (15.5%). The most frequently injured body part was the hands (21.5%). Rabies vaccination was administered to 287 cases (96.6%), it was observed that a judicial report was prepared for 22 of 297 cases (7.4%).
Conclusion: Dog bites remain a significant public health issue in our country. Physicians encounter a considerable number of dog bite cases during hospital admissions. Institutional training is necessary for both medical and forensic evaluations of dog bites
Amaç: Köpek ısırıkları nedeniyle hastaneye başvuran olgularının demografik özellikleri, yaraların anatomik lokazisyonları, kuduz profilaksisi, adli olgu olarak değerlendirilip değerlendirilmediği incelenerek literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: 3 yıllık dönemde Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran hastaların, ICD-10’a göre köpek tarafından ısırılma veya darbelenme tanı kodu ile fonet sisteminde yer alan kayıtlar ile birlikte düzenlenen epikriz raporları retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Çalışmamızda 297 olgunun yaş ortalaması 17,15±14,82 idi. Olguların %76,1’i erkek ve %66,0’sı 18 yaş altı çocuklardı. Başvurular 90(%30,3) vaka ile en çok sonbahar mevsiminde, 46(%15,5) vaka ile en çok aralık ayında görüldü. Olguların en sık yaralandığı vücut bölgesi eller (%21,5) idi. Olguların 287’sine (%96,6) kuduz aşısı yapıldığı, 297 olgunun 22’sine(%7,4) adli rapor düzenlendiği gözlendi.
Sonuç: Köpek ısırıkları ülkemizde hala önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hekimler hastane başvurularında azımsanamayacak kadar köpek ısırıkları vakaları ile karşılaşmaktadır. Köpek ısırıklarının hem tıbbi hem adli olarak değerlendirilmesi için kurum içi eğitimlerin verilmesi gerekmektedir.