dc.contributor.author |
Hepsağ, Fatma |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-24T11:55:42Z |
|
dc.date.available |
2020-07-24T11:55:42Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.identifier.issn |
2149-0309 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/526 |
|
dc.description.abstract |
Genel olarak akreditasyon; laboratuvarların, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca değerlendirilmesi, dolayısıyla bu değerlendirmeler sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek ve düzenli aralıklarla denetlenmesi amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır. Bu kapsamda yapılan denetlemeler ISO 17025’e göre laboratuvar, ürün (hizmet), sistem ve personel olmak üzere dört ana başlık altında gerçekleştirilir. Akreditasyon kapsamında, yapılan tüm analizlerin sonuçlarının güvenilir olduğu ve doğruluğunun da yüksek olduğu gözlemlenmektedir. Ülkemizde gıda üretimi ve dağıtımında resmi veya özel kontrol kurumlarının akreditasyona verdiği öneme bağlı olarak toplam gıda güvenirliğinde belirgin bir yükselme kaydedilebilecektir. Bu çalışma içerisinde akreditasyon ve akreditasyona ait tanımlar özetlenecektir. |
tr |
dc.description.abstract |
Accreditation in general; evaluation of laboratories, inspection and certification bodies by accreditation conformity assessment bodies according to national and internationally accepted technical criteria, and therefore, the reliability of such certificates as a result of these evaluations (test and inspection reports, calibration certificates, management system documents, product documents, personnel documents, is a quality infrastructure designed to support its validity and periodically. In this context, audits are carried out under four main headings: laboratory, product (service), system and personnel according to ISO 17025. Within the scope of accreditation, it is observed that the results of all analyzes are reliable and high. In food production and distribution in our country, a significant increase in total food reliability can be recorded depending on the importance given to accreditation by public or private control institutions. The definitions of accreditation and accreditation will be summarized in this study. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Akreditasyon |
tr |
dc.subject |
Gıda |
tr |
dc.subject |
Laboratuvar |
tr |
dc.subject |
ISO 17025 |
tr |
dc.subject |
Accreditation |
tr |
dc.subject |
Food |
tr |
dc.subject |
Laboratory |
tr |
dc.subject |
ISO 17025 |
tr |
dc.title |
Gıda laboratuvarlarında kullanılan yöntemlerin laboratuvar akreditasyonu |
tr |
dc.title.alternative |
Laboratory accreditation of methods in food laboratories |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
144935 |
tr |
dc.contributor.department |
Korkut Ata Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
218 |
tr |
dc.identifier.issue |
9 |
tr |
dc.identifier.startpage |
211 |
tr |
dc.identifier.volume |
5 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi |
tr |