Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Zeytin küspesi çözeltisinin derişime bağlı biyogaz ve hidrojen potansiyelinin incelenmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Türkmenler, Harun
dc.contributor.author Aslan, Mustafa
dc.contributor.author Gümüş, Mustafa
dc.date.accessioned 2020-07-23T12:24:31Z
dc.date.available 2020-07-23T12:24:31Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/513
dc.description.abstract Bu çalışmada zeytin küspesinden anaerobik fermantasyon yöntemi ile biyohidrojen ve biyogaz üretimi için en iyi substrat derişimleri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan substrat için Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Uçucu Katı Madde (UKM), Toplam Askıda Katı Madde (TAKM), Uçucu Askıda Katı Madde (UAKM), Toplam Azot (TN), Toplam Fosfor (TP), Toplam Protein (TP), Toplam Karbonhidrat, pH ve alkalinite parametreleri hesaplanmıştır. Toplam biyogaz ve biyohidrojen analizleri gaz kromotografi cihazı (GC) ile ölçülmüştür. Zeytin küspesinden en yüksek toplam biyogaz üretimi 50 g/L substrat derişiminde 90,04 mL olarak ölçülmüştür. Zeytin küspesinden hidrojen üretimine bakıldığında ise en yüksek verimin 3,51 mL olduğu ve bu değerin elde edilmesi için en uygun derişimin 50 g/L substrat olduğu görülmüştür. Zeytin küspesinden hidrojen ve biyogaz üretilebilirliği görülmüş ve substrat derişimin artmasının üretim verimini de arttırdığını göstermiştir. tr
dc.description.abstract In this study, the optimal substrate concentration for biohydrogen production has been investigated by using anaerobic fermentation method from olive cake. In the study, the following parameters for each substrate has been calculated: Chemical Oxygen Demand (COD), Volatile Suspended Solids (VSS), Total Suspended Solid Matter (TSSM), Total Nitrogen (TN), Total Phosphor (TP), Total Protein (TP), Total Carbohydrate (TC), pH and alcalinity. Total biogas and biohydrogen analyses were carried out by using a gas choromatography device. The highest total biogas production from olive cake was measured as 90.04 mL at a substrate concentration of 50 g/L. The highest yield was found as 3.51 mL and the most suitable concentration to achieve this value was found as 50 g/L substrate, based on the production of hydrogen from olive CAKE. Hydrogen and biogas producibility from the olive crust was observed and increasing the substrate concentration was shown to increase the production efficiency. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Biyohidrojen tr
dc.subject Biyogaz tr
dc.subject Zeytin küspesi tr
dc.subject Anaerobik fermansatyon tr
dc.subject Biohydrogen tr
dc.subject Biogas tr
dc.subject Olive Cake tr
dc.subject Anaerobic fermentation tr
dc.title Zeytin küspesi çözeltisinin derişime bağlı biyogaz ve hidrojen potansiyelinin incelenmesi tr
dc.title.alternative Investigation of the effect of olive cake concentration on the biogas and biohydrogen potential tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 29413 tr
dc.contributor.authorID 146080 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü tr
dc.contributor.department Harran Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü tr
dc.identifier.endpage 155 tr
dc.identifier.issue 8 tr
dc.identifier.startpage 147 tr
dc.identifier.volume 5 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster