Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Kavun çekirdeğinden üretilen yeni bitkisel sütün değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aydın, Çağlar Mert
dc.date.accessioned 2024-05-24T07:10:08Z
dc.date.available 2024-05-24T07:10:08Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/5131
dc.description.abstract Bu çalışmada kavun çekirdeğinin (Cucumis melo L.) günlük süt üretiminde alternatif kaynak olarak kullanım imkanı değerlendirilmiştir. Bu amaçla çalışmada kultik çekirdeğinden elde edilen sütün bileşimi, fizikokimyasal özellikleri ve duyusal özellikleri değerlendirilmiştir. Genel olarak, bileşiminin %88.84 nem, %1.08 kül, %0.96 protein, %5.50 yağ ve %3.63 karbonhidrat olduğu belirlenmiştir. Düşük protein içeriği, alternatif süt ürününün fermente ürünlerin üretiminde kullanım imkanlarını sınırlandırmaktadır. Ancak fizikokimyasal içeriği incelendiğinde sütün besin içeriğinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Sütün reolojik davranışı Newtonyen olmayan ve psödoplastik karakter göstermiştir. İnek sütüne benzer akışkanlık özellikleri göstermesinden dolayı kavun çekirdeği sütünün mevcut ekipman ve proseslerde büyük ölçekli olarak üretiminin uygun olduğu bulunmuştur. Ayrıca duyusal analiz sonuçları süt örneğinin ileriki çalışmalarda yeni formülasyon denemeleri yapılarak geliştirilmesi gerektiğini göstermiştir. tr
dc.description.abstract In this study, the possible use of melon kernel (Cucumis melo L.) as a source for the production of a daily milk alternative was evaluated. For this purpose, the study evaluated the proximate composition, physicochemical properties, and sensory properties of the milk from the kultik kernel. Overall, proximate composition consists of %88.84 moisture, %1.08 ash, %0.96 protein, %5.50 fat, and %3.63 carbohydrate content. The low protein content of the milk limits its usage as an ingredient in the production of fermented dairy products. Physicochemical properties showed that kultik kernel milk is rich in nutritional value. The rheological behaviour of the milk was non-Newtonian with a pseudoplastic character. Similar flow characteristics to dairy milk enable the milk sample to be produced in existing equipment and processes, allowing large-scale industrial production. In addition, the sensory scores of the milk sample showed that new formulas for the milk sample should be developed in further studies. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Kultik tr
dc.subject çekirdek tr
dc.subject Süt ürünleri tr
dc.subject Süt tr
dc.subject Alternatif tr
dc.subject Kernel tr
dc.subject Dairy tr
dc.subject Milk tr
dc.subject Alternative tr
dc.title Kavun çekirdeğinden üretilen yeni bitkisel sütün değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluation of novel plant-based milk produced from melon kernel tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-4078-7410 tr
dc.contributor.department Munzur Üniversitesi, Tunceli Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Tunceli, 00062, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 92 tr
dc.identifier.issue 22 tr
dc.identifier.startpage 84 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster