dc.contributor.author |
Karaman, Nusel |
|
dc.contributor.author |
Uyanık, Yücel |
|
dc.date.accessioned |
2024-03-20T08:28:33Z |
|
dc.date.available |
2024-03-20T08:28:33Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.issn |
1308–9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/5001 |
|
dc.description.abstract |
Refah karması, sosyal politikaların şekillendirilmesinde kamu sektörü, özel
sektör ve sivil toplum kuruluşları üçlüsü arasındaki ortaklıklara dikkat
çekmektedir. Neo-liberal ideoloji doğrultusunda devletin refah
hizmetlerindeki öncü rolünün ve sınırlarının daraltılmasına yönelik bir çaba
olarak yorumlandığı da görülmektedir. Refah karması yaklaşımı içinde
önemli yer tutan bir paydaş, sivil toplum ve sivil toplum tabanlı hayırsever
faaliyetler olmaktadır. Gıda bankacılığı, sivil toplum kuruluşları eliyle
gerçekleştirilen bir uygulama olarak, refah sistemi içerisinde sivil toplum
kuruluşlarının rolü ve bu kuruluşların diğer aktörler ile ilişkisi üzerine
önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de gıda bankalarının çeşitli fonksiyonları, talep tarafı ve arz tarafı ile birlikte ele alınarak, yoksullukla
mücadele konusunda, refah sunumundaki yerlerinin bütüncül bir
değerlendirmesini yapabilmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntem
ve tekniklerinden yararlanılan saha araştırması sonucunda, betimsel bir
analiz gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde, Türkiye’de gıda
bankalarının kapitalist sistemin yarattığı fazlayı ihtiyaç sahiplerinin,
çevrenin ve tüm toplumun yararına yeniden değerlendirmenin gönüllü iyi
bir çabası olarak değerlendirilebildiği; fakat yoksulluk karşısında kamu
politikalarının ikamesi olarak varlıklarını devam ettirmelerinin söz konusu
olamayacağı sonucuna ulaşılmıştır. |
tr |
dc.description.abstract |
As a prominent approach in the transformation process of the modern
welfare state, a stakeholder that has an important place in the welfare mix
is civil society and civil society-based philanthropic activities. Food
banking, a service provided by non-governmental groups, offers crucial
information on the direction social policy is now taking, the function of
these organizations in the welfare system, and their interactions with
other actors. This study set out with the aim of making a comprehensive
assessment of their position in the welfare system in the battle against
poverty by considering the various functions of food banks in Turkey,
together with the demand side and the supply side. As a result of the field
research using qualitative research methods and techniques, a descriptive
analysis focused on the perspectives and experiences of the parties in food
banking service. The analysis led to the conclusion that food banks in
Turkey can be seen as a voluntary good effort to reassess the surplus
created by the capitalist system for the benefit of those in need, the
environment, and the entire society; however, it was also determined that
they cannot continue to exist in place of government policies against
poverty |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Refah karması |
tr |
dc.subject |
Sivil toplum |
tr |
dc.subject |
Gıda bankacılığı |
tr |
dc.subject |
Welfare mix |
tr |
dc.subject |
Civil society |
tr |
dc.subject |
Food banking |
tr |
dc.title |
REFAH KARMASI YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE GIDA BANKACILIĞI: REFAH SUNUMUNDAKİ YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK NİTEL BİR ARAŞTIRMA |
tr |
dc.title.alternative |
WITHIN THE WELFARE MIX APPROACH FOOD BANKING IN TURKEY: A QUALITATIVE STUDY TO ASSESS ITS ROLE IN WELFARE PROVISION |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.department |
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İİBF, ÇEEİ Bölümü. |
tr |
dc.identifier.endpage |
682 |
tr |
dc.identifier.issue |
45 |
tr |
dc.identifier.startpage |
636 |
tr |
dc.identifier.volume |
16 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |