| dc.contributor.author | Şüküroğlu, Ayça Aktaş | |
| dc.date.accessioned | 2024-02-06T07:40:10Z | |
| dc.date.available | 2024-02-06T07:40:10Z | |
| dc.date.issued | 2023 | |
| dc.identifier.issn | 2458-9176 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4857 | |
| dc.description.abstract | Aim: Toxicological evaluation is required to understand the safety of avocado (Persea Americana) oil for use as a food supplement. In this study, cytotoxic and genotoxic effects of avocado oil in MCF-7 cell line were evaluated. Materials and Methods: In this study, the MCF-7 was exposed to avocado oil (1, 10, 25 and 100 ppm) for 24, 48 and 72 hrs to assess the cytotoxic and genotoxic effects. Results: IC50 of avocado oil were found to be 68.1, 62.8 and 64.3 ppm for 24, 48 and 72 hrs, respectively. There was a statistically significant decrease in cell polferation between the control and exposed groups (p<0.05). Micronucleus frequency was significantly increased compared with negative control (p<0.005). Conclusion: Results of the study, avocado oil had cytotoxic and genotoxic effects in a time and concentration dependent manner. Regular use of avocado oil as a dietary supplement has been shown to have a protective effect. | tr |
| dc.description.abstract | Amaç: Avokado (Persea Americana) yağının gıda takviyesi olarak kullanımında güvenliğinin anlaşılması için toksikolojik değerlendirilme yapılması gerekmektedir. Planlanan bu çalışmada avokado yağının MCF-7 hücre hattındaki sitotoksik ve genotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada MCF-7 hücre hattı, avokado yağına (1, 10, 25 ve 100 ppm) ile 24, 48 ve 72 maruz bırakılarak sitotoksik ve genotoksik etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Avokado yağının IC50 değerleri 24, 48 ve 72 saat için sırasıyla; 68.1, 62.8 ve 64.3 ppm olarak bulunmuştur. Avokado yağının bütün maruziyet sürelerinde kontrol grubu ile maruziyet grupları arasında hücre poliferasyonundaki azalma istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Avokado yağına maruziyetine bağlı mikroçekirdek frekansında, tüm dozlarda negatif kontrole göre önemli artış görülmüştür (p<0,005). Sonuç: Çalışmanın sonucunda avokado yağının MCF-7 hücre hattında zamana ve konstrasyona bağımlı olarak sitotoksik ve genotoksik etkilerinin olduğu görülmüştür. Avokado yağının gıda takviyesi olarak düzenli kullanılması sonucunda koruyucu etkisinin olabileceği görülmüştür. | tr |
| dc.language.iso | en | tr |
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr |
| dc.subject | Avocado oil | tr |
| dc.subject | Cytotoxicity | tr |
| dc.subject | Genotoxicity | tr |
| dc.subject | MCF-7 | tr |
| dc.subject | Cytokinesis-block micronucleus assay | tr |
| dc.subject | Avokado yağı | tr |
| dc.subject | Sitotoksisite | tr |
| dc.subject | Genotoksisite | tr |
| dc.subject | Sitokinezin durdurulduğu mikro çekirdek yöntemi | tr |
| dc.title | Preliminary in vitro assessment of cytotoxic and genotoxic effects of avocado (Persea Americano) oil in breast cancer cell line (MCF-7) | tr |
| dc.title.alternative | Avokado (Persea Americano) yağının meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki sitotoksik ve genotoksik etkilerinin in vitro ön değerlendirmesi | tr |
| dc.type | Article | tr |
| dc.contributor.authorID | 0000-0003-3069-7905 | tr |
| dc.contributor.department | Mersin University, Faculty of Pharmacy, Department of Toxicology, 33169, Mersin-Turkey | tr |
| dc.identifier.endpage | 168 | tr |
| dc.identifier.issue | 3 | tr |
| dc.identifier.startpage | 162 | tr |
| dc.identifier.volume | 9 | tr |
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | tr |