Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Preliminary in vitro assessment of cytotoxic and genotoxic effects of avocado (Persea Americano) oil in breast cancer cell line (MCF-7)

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Şüküroğlu, Ayça Aktaş
dc.date.accessioned 2024-02-06T07:40:10Z
dc.date.available 2024-02-06T07:40:10Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4857
dc.description.abstract Aim: Toxicological evaluation is required to understand the safety of avocado (Persea Americana) oil for use as a food supplement. In this study, cytotoxic and genotoxic effects of avocado oil in MCF-7 cell line were evaluated. Materials and Methods: In this study, the MCF-7 was exposed to avocado oil (1, 10, 25 and 100 ppm) for 24, 48 and 72 hrs to assess the cytotoxic and genotoxic effects. Results: IC50 of avocado oil were found to be 68.1, 62.8 and 64.3 ppm for 24, 48 and 72 hrs, respectively. There was a statistically significant decrease in cell polferation between the control and exposed groups (p<0.05). Micronucleus frequency was significantly increased compared with negative control (p<0.005). Conclusion: Results of the study, avocado oil had cytotoxic and genotoxic effects in a time and concentration dependent manner. Regular use of avocado oil as a dietary supplement has been shown to have a protective effect. tr
dc.description.abstract Amaç: Avokado (Persea Americana) yağının gıda takviyesi olarak kullanımında güvenliğinin anlaşılması için toksikolojik değerlendirilme yapılması gerekmektedir. Planlanan bu çalışmada avokado yağının MCF-7 hücre hattındaki sitotoksik ve genotoksik etkileri değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada MCF-7 hücre hattı, avokado yağına (1, 10, 25 ve 100 ppm) ile 24, 48 ve 72 maruz bırakılarak sitotoksik ve genotoksik etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Avokado yağının IC50 değerleri 24, 48 ve 72 saat için sırasıyla; 68.1, 62.8 ve 64.3 ppm olarak bulunmuştur. Avokado yağının bütün maruziyet sürelerinde kontrol grubu ile maruziyet grupları arasında hücre poliferasyonundaki azalma istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Avokado yağına maruziyetine bağlı mikroçekirdek frekansında, tüm dozlarda negatif kontrole göre önemli artış görülmüştür (p<0,005). Sonuç: Çalışmanın sonucunda avokado yağının MCF-7 hücre hattında zamana ve konstrasyona bağımlı olarak sitotoksik ve genotoksik etkilerinin olduğu görülmüştür. Avokado yağının gıda takviyesi olarak düzenli kullanılması sonucunda koruyucu etkisinin olabileceği görülmüştür. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Avocado oil tr
dc.subject Cytotoxicity tr
dc.subject Genotoxicity tr
dc.subject MCF-7 tr
dc.subject Cytokinesis-block micronucleus assay tr
dc.subject Avokado yağı tr
dc.subject Sitotoksisite tr
dc.subject Genotoksisite tr
dc.subject Sitokinezin durdurulduğu mikro çekirdek yöntemi tr
dc.title Preliminary in vitro assessment of cytotoxic and genotoxic effects of avocado (Persea Americano) oil in breast cancer cell line (MCF-7) tr
dc.title.alternative Avokado (Persea Americano) yağının meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki sitotoksik ve genotoksik etkilerinin in vitro ön değerlendirmesi tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-3069-7905 tr
dc.contributor.department Mersin University, Faculty of Pharmacy, Department of Toxicology, 33169, Mersin-Turkey tr
dc.identifier.endpage 168 tr
dc.identifier.issue 3 tr
dc.identifier.startpage 162 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster