dc.contributor.author |
Şüküroğlu, Ayça Aktaş |
|
dc.date.accessioned |
2024-02-06T07:40:10Z |
|
dc.date.available |
2024-02-06T07:40:10Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.issn |
2458-9176 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4857 |
|
dc.description.abstract |
Aim: Toxicological evaluation is required to understand
the safety of avocado (Persea Americana) oil for use as
a food supplement. In this study, cytotoxic and
genotoxic effects of avocado oil in MCF-7 cell line were
evaluated.
Materials and Methods: In this study, the MCF-7 was
exposed to avocado oil (1, 10, 25 and 100 ppm) for 24,
48 and 72 hrs to assess the cytotoxic and genotoxic
effects.
Results: IC50 of avocado oil were found to be 68.1, 62.8
and 64.3 ppm for 24, 48 and 72 hrs, respectively. There
was a statistically significant decrease in cell polferation
between the control and exposed groups (p<0.05).
Micronucleus frequency was significantly increased
compared with negative control (p<0.005).
Conclusion: Results of the study, avocado oil had
cytotoxic and genotoxic effects in a time and
concentration dependent manner. Regular use of
avocado oil as a dietary supplement has been shown to
have a protective effect. |
tr |
dc.description.abstract |
Amaç: Avokado (Persea Americana) yağının gıda
takviyesi olarak kullanımında güvenliğinin anlaşılması
için toksikolojik değerlendirilme yapılması
gerekmektedir. Planlanan bu çalışmada avokado yağının
MCF-7 hücre hattındaki sitotoksik ve genotoksik
etkileri değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada MCF-7 hücre hattı,
avokado yağına (1, 10, 25 ve 100 ppm) ile 24, 48 ve 72
maruz bırakılarak sitotoksik ve genotoksik etkisi
değerlendirilmiştir.
Bulgular: Avokado yağının IC50 değerleri 24, 48 ve 72
saat için sırasıyla; 68.1, 62.8 ve 64.3 ppm olarak
bulunmuştur. Avokado yağının bütün maruziyet
sürelerinde kontrol grubu ile maruziyet grupları arasında
hücre poliferasyonundaki azalma istatiksel olarak
anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Avokado yağına
maruziyetine bağlı mikroçekirdek frekansında, tüm
dozlarda negatif kontrole göre önemli artış görülmüştür
(p<0,005).
Sonuç: Çalışmanın sonucunda avokado yağının MCF-7
hücre hattında zamana ve konstrasyona bağımlı olarak
sitotoksik ve genotoksik etkilerinin olduğu görülmüştür.
Avokado yağının gıda takviyesi olarak düzenli
kullanılması sonucunda koruyucu etkisinin olabileceği
görülmüştür. |
tr |
dc.language.iso |
en |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Avocado oil |
tr |
dc.subject |
Cytotoxicity |
tr |
dc.subject |
Genotoxicity |
tr |
dc.subject |
MCF-7 |
tr |
dc.subject |
Cytokinesis-block micronucleus assay |
tr |
dc.subject |
Avokado yağı |
tr |
dc.subject |
Sitotoksisite |
tr |
dc.subject |
Genotoksisite |
tr |
dc.subject |
Sitokinezin durdurulduğu mikro çekirdek yöntemi |
tr |
dc.title |
Preliminary in vitro assessment of cytotoxic and genotoxic effects of avocado (Persea Americano) oil in breast cancer cell line (MCF-7) |
tr |
dc.title.alternative |
Avokado (Persea Americano) yağının meme kanseri hücre hattı (MCF-7) üzerindeki sitotoksik ve genotoksik etkilerinin in vitro ön değerlendirmesi |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-3069-7905 |
tr |
dc.contributor.department |
Mersin University, Faculty of Pharmacy, Department of Toxicology, 33169, Mersin-Turkey |
tr |
dc.identifier.endpage |
168 |
tr |
dc.identifier.issue |
3 |
tr |
dc.identifier.startpage |
162 |
tr |
dc.identifier.volume |
9 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi |
tr |