dc.contributor.author |
Yılmaz, Mahir Serdar |
|
dc.date.accessioned |
2024-02-06T07:39:53Z |
|
dc.date.available |
2024-02-06T07:39:53Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.issn |
2667-4092 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4849 |
|
dc.description.abstract |
Dünya toplumları, tahıl mahsullerine bağımlı olmaya ve tahıl kökenli gıdalardan beslenmeye devam etmektedir.
Küresel bazda yaygın olarak yetiştirilip tüketilen mısır, buğday ve pirinç gibi tahıl ürünlerinin yanında nadir
tahıllar olarak adlandırılan bazı türler de, yoksul toplumların gıda temininde önemli bir rol oynamaktadır. Fonio
tahılı tek yıllık bir bitki olup Poaceae familyasına aittir. Batı Afrika kökenli küçük tohumlu bir tahıl olan fonio
bölge halkı için hayati bir besin kaynağıdır. Beyaz fonio acha (Digitaria exilis) ve siyah fonio iburu (Digitaria
iburua) olmak üzere iki fonio çeşidi yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bir tahıl olarak yakın zamanda tanınan
fonio, araştırmacıların ilgisini çeken büyük bir potansiyel ve önemli besinsel özellikler sunmaktadır. Bu tahılın
besin bileşimi ve işleme özellikleri diğer tahıllarınkine benzerdir. Ayrıca fonio tahılı, çeşitli gıda
formülasyonlarında kullanıldığında buğday ve pirinç gibi başlıca tahılların sunduğu özellikleri tamamlama
kapasitesine sahiptir. Gıda endüstrisinde sağlıklı gıda anlayışına uygun yeni tip ürünler ve fonksiyonel nitelikte
gıdalar, son dönem araştırmalarında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, fonio gibi unutulmuş veya yeterince
tanınmamış tahılların, bu bağlamda önemli bir potansiyeli vardır. |
tr |
dc.description.abstract |
Global societies continue to depend on cereal crops and rely on cereal-based foods. In addition to cereal crops
such as maize, wheat and rice, which are widely grown and consumed globally, some so-called rare cereals play
an important role in the food supply of poor communities. Fonio grain is an annual plant and belongs to the
Poaceae family. A small-seeded cereal originating from West Africa, fonio is a vital food source for the people
of the region. Two varieties of fonio, white fonio acha (Digitaria exilis) and black fonio iburu (Digitaria iburua),
are widely used. Recently recognized as a cereal, fonio offers great potential and important nutritional properties
that have attracted the interest of researchers. The nutritional composition and processing properties of this
cereal are similar to those of other cereals. Moreover, fonio grain has the capacity to complement the properties
offered by major cereals such as wheat and rice when used in various food formulations. In the food industry,
new types of products and functional foods that fit the concept of healthy food have an important place in recent
research. Therefore, forgotten or under-recognized cereals such as fonio have a significant potential in this
aspect.This study provides a summary of the chemical, physicochemical and nutritional properties of fonio cereal and
includes data and findings from research on its application in different food products. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Fonio |
tr |
dc.subject |
Digitaria spp |
tr |
dc.subject |
Tahıl |
tr |
dc.subject |
Darı |
tr |
dc.subject |
Gıda sektörü |
tr |
dc.subject |
Fonio |
tr |
dc.subject |
Digitaria spp |
tr |
dc.subject |
Grain |
tr |
dc.subject |
Millet |
tr |
dc.subject |
Food industry |
tr |
dc.title |
Gıda sektörü için alternatif bir tahıl olarak fonionun (digitaria spp.) Özellikleri |
tr |
dc.title.alternative |
Properties of fonio (digitaria spp.) As an alternative grain for the food industry |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-3748-0389 |
tr |
dc.contributor.department |
Adıyaman Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü, Adıyaman, Türkiye |
tr |
dc.identifier.endpage |
57 |
tr |
dc.identifier.issue |
2 |
tr |
dc.identifier.startpage |
47 |
tr |
dc.identifier.volume |
11 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) |
tr |