Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Antioxidant activity and aroma profile of wild-type blackberry fruits growning in Arapgir

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Demir, Nurullah
dc.date.accessioned 2024-01-31T07:59:02Z
dc.date.available 2024-01-31T07:59:02Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.issn 2149-0309
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4831
dc.description.abstract This research aimed to describe the physicochemical and pomological characteristics of blackberry fruits of the wild-type variety growning in the region of Arapgir (town of Malatya). The investigation focused on determining the indicators of bioactive characteristics, antioxidant activity, total phenolic and anthocyanin content of the blackberry fruits. The blackberry samples exhibited a higher total phenolic content (2132.66 mg GAE 100g-1) compared to several studies, although their total anthocyanin content (356.19 mg cyn-3-O-gly 100g-1) was determined to be similar to earlier research findings. The methanolic extracts exhibited significant radical scavenging activity, suggesting superior antioxidant capacity. The ABTS+• and DPPH• capacities were determined to be 19.38 mmol TE 100g-1 and 26.88 mmol TE 100g-1, respectively. Furthermore, the aroma profile was assessed by conducting volatile component analysis using the SPME/GC-MS technique As a result of volatile component analysis, a total of 67 components were identified, including 13 aldehydes, 4 ketones, 20 alcohols, 24 esters, 4 terpenes and 2 miscellaneous components. tr
dc.description.abstract Bu çalışmada Arapgir'de (Malatya ilinin ilçesi) yetişen yabani tip böğürtlen meyvelerinin bazı fizikokimyasal ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Bunun yanında meyvelerin biyoaktif özelliklerini ifade eden toplam fenolik, toplam antosiyanin ve antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Böğürtlen örneklerinin toplam antosiyanin içerikleri (356.19 mg Cyn-3-O-Gly 100g-1) daha önceki çalışmaların sonuçlarına yakın tespit edilirken, toplam fenolik içeriği (2132.66 mg GAE 100g-1) daha önce yapılan birçok çalışmadan yüksek bulunmuştur. Metanolik ekstraktların antioksidan özellikleri ise oldukça iyi bir radikal giderici aktivite göstermiştir. ABTS+• ve DPPH• değerleri sırasıyla 19.38 mmol TE 100g-1 ve 26.88 mmol TE 100g-1 olarak saptanmıştır. Ayrıca örneklerin, aroma profilini belirlemek üzere SPME/GC-MS tekniği ile uçucu bileşen analizi yapılmıştır. Uçucu bileşen analizi sonucunda, 13 aldehit, 4 keton, 20 alkol, 24 ester, 4 terpen ve 2 çeşitli bileşen olmak üzere toplamda 67 bileşen tanımlanmıştır. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Blackberry tr
dc.subject Bioactive compounds tr
dc.subject Antioxidant activity tr
dc.subject Aroma tr
dc.subject Volatiles tr
dc.subject Böğürtlen tr
dc.subject Biyoaktif bileşenler tr
dc.subject Antioksidan aktivite tr
dc.subject Aroma tr
dc.subject Uçucu bileşenler tr
dc.title Antioxidant activity and aroma profile of wild-type blackberry fruits growning in Arapgir tr
dc.title.alternative Arapgir'de yetişen yabani böğürtlen meyvelerinin antioksidan aktivitesi ve aroma profili tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-9221-7826 tr
dc.contributor.department Gıda İşleme Bölümü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu, Bingöl Üniversitesi, Bingöl, 12000, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 298 tr
dc.identifier.issue 21 tr
dc.identifier.startpage 288 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster