This research aimed to describe the physicochemical and pomological characteristics of blackberry fruits of the 
wild-type variety growning in the region of Arapgir (town of Malatya). The investigation focused on determining 
the indicators of bioactive characteristics, antioxidant activity, total phenolic and anthocyanin content of the 
blackberry fruits. The blackberry samples exhibited a higher total phenolic content (2132.66 mg GAE 100g-1) 
compared to several studies, although their total anthocyanin content (356.19 mg cyn-3-O-gly 100g-1) was 
determined to be similar to earlier research findings. The methanolic extracts exhibited significant radical scavenging activity, suggesting superior antioxidant capacity. The ABTS+• and DPPH•
 capacities were determined 
to be 19.38 mmol TE 100g-1 and 26.88 mmol TE 100g-1, respectively. Furthermore, the aroma profile was assessed 
by conducting volatile component analysis using the SPME/GC-MS technique As a result of volatile component 
analysis, a total of 67 components were identified, including 13 aldehydes, 4 ketones, 20 alcohols, 24 esters, 4 
terpenes and 2 miscellaneous components.
 
Bu çalışmada Arapgir'de (Malatya ilinin ilçesi) yetişen yabani tip böğürtlen meyvelerinin bazı fizikokimyasal ve 
pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Bunun yanında meyvelerin biyoaktif özelliklerini ifade eden toplam fenolik, 
toplam antosiyanin ve antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Böğürtlen örneklerinin toplam antosiyanin içerikleri 
(356.19 mg Cyn-3-O-Gly 100g-1) daha önceki çalışmaların sonuçlarına yakın tespit edilirken, toplam fenolik 
içeriği (2132.66 mg GAE 100g-1) daha önce yapılan birçok çalışmadan yüksek bulunmuştur. Metanolik 
ekstraktların antioksidan özellikleri ise oldukça iyi bir radikal giderici aktivite göstermiştir. ABTS+• ve DPPH•
değerleri sırasıyla 19.38 mmol TE 100g-1 ve 26.88 mmol TE 100g-1 olarak saptanmıştır. Ayrıca örneklerin, aroma 
profilini belirlemek üzere SPME/GC-MS tekniği ile uçucu bileşen analizi yapılmıştır. Uçucu bileşen analizi 
sonucunda, 13 aldehit, 4 keton, 20 alkol, 24 ester, 4 terpen ve 2 çeşitli bileşen olmak üzere toplamda 67 bileşen 
tanımlanmıştır.