Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Karadeniz bölgesi yenilebilir otlarının fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Sarıca, Vildan
dc.contributor.author Özbay, Gülçin
dc.date.accessioned 2024-01-15T07:28:18Z
dc.date.available 2024-01-15T07:28:18Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.issn 1308–9196
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4806
dc.description.abstract Fonksiyonel gıdalar içeriğindeki bileşenler, minareller, vitaminler, aminoasitler bakımından insan sağlığı için önem arz etmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler de işlevsel özelliklere sahip, iyi bir A vitamini kaynağı, flavonoidler ve karotenoidler bakımından zengin besinlerdir. Bu araştırmanın temel amacı; Karadeniz Bölgesi’nin yenilebilir otlarının fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılarak Karadeniz Bölgesi’nin 17 adet yenilebilir otu incelenmiş, otların besin değerleri, mutfaklarda kullanım şekilleri, sağlık için faydaları, hastalık tedavilerinde kullanım şekilleri, içeriğinde yer alan vitamin, minarel ve ağır metaller hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma sonucunda Karadeniz Bölgesi’nin yenilebilir otlarının insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olması, hastalık önlemesi ve hastalık tedavisinde kullanılması gerekçeleriyle fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirebileceği sonucuna varılmıştır tr
dc.description.abstract Functional foods are important for human health in terms of components, minerals, vitamins and amino acids. Green leafy plants are also foods with functional properties, a good source of vitamin A, rich in flavonoids and carotenoids. The main purpose of this research is; To determine whether the edible herbs of the Black Sea Region can be evaluated within the scope of functional foods. For this purpose, literature review was conducted and 17 edible herbs of the Black Sea Region were examined, and information was given about the nutritional values of the herbs, their use in kitchens, their health benefits, their use in disease treatments, and the vitamins, minerals and heavy metals in their content. As a result of the research, it was concluded that the edible herbs of the Black Sea Region can be evaluated within the scope of functional foods because of their positive effects on human health, their use in disease prevention and treatment. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Edible Herbs tr
dc.subject Functional Foods tr
dc.subject Black Sea Herbs tr
dc.subject Yenilebilir Otlar tr
dc.subject Fonksiyonel Gıdalar tr
dc.subject Karadeniz Bölgesi Otları tr
dc.title Karadeniz bölgesi yenilebilir otlarının fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluation of black sea region edible weeds in the context of functional foods tr
dc.type Article tr
dc.contributor.department Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Bölümü tr
dc.contributor.department Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tr
dc.identifier.endpage 798 tr
dc.identifier.issue 44 tr
dc.identifier.startpage 759 tr
dc.identifier.volume 16 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster