dc.contributor.author |
Sarıca, Vildan |
|
dc.contributor.author |
Özbay, Gülçin |
|
dc.date.accessioned |
2024-01-15T07:28:18Z |
|
dc.date.available |
2024-01-15T07:28:18Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.issn |
1308–9196 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4806 |
|
dc.description.abstract |
Fonksiyonel gıdalar içeriğindeki bileşenler, minareller, vitaminler,
aminoasitler bakımından insan sağlığı için önem arz etmektedir. Yeşil
yapraklı bitkiler de işlevsel özelliklere sahip, iyi bir A vitamini kaynağı,
flavonoidler ve karotenoidler bakımından zengin besinlerdir. Bu
araştırmanın temel amacı; Karadeniz Bölgesi’nin yenilebilir otlarının
fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini
belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılarak
Karadeniz Bölgesi’nin 17 adet yenilebilir otu incelenmiş, otların besin
değerleri, mutfaklarda kullanım şekilleri, sağlık için faydaları, hastalık
tedavilerinde kullanım şekilleri, içeriğinde yer alan vitamin, minarel ve ağır
metaller hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma sonucunda Karadeniz
Bölgesi’nin yenilebilir otlarının insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin
olması, hastalık önlemesi ve hastalık tedavisinde kullanılması
gerekçeleriyle fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirebileceği
sonucuna varılmıştır |
tr |
dc.description.abstract |
Functional foods are important for human health in terms of components,
minerals, vitamins and amino acids. Green leafy plants are also foods with
functional properties, a good source of vitamin A, rich in flavonoids and
carotenoids. The main purpose of this research is; To determine whether
the edible herbs of the Black Sea Region can be evaluated within the scope
of functional foods. For this purpose, literature review was conducted and
17 edible herbs of the Black Sea Region were examined, and information
was given about the nutritional values of the herbs, their use in kitchens,
their health benefits, their use in disease treatments, and the vitamins,
minerals and heavy metals in their content. As a result of the research, it
was concluded that the edible herbs of the Black Sea Region can be
evaluated within the scope of functional foods because of their positive
effects on human health, their use in disease prevention and treatment. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Edible Herbs |
tr |
dc.subject |
Functional Foods |
tr |
dc.subject |
Black Sea Herbs |
tr |
dc.subject |
Yenilebilir Otlar |
tr |
dc.subject |
Fonksiyonel Gıdalar |
tr |
dc.subject |
Karadeniz Bölgesi Otları |
tr |
dc.title |
Karadeniz bölgesi yenilebilir otlarının fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilmesi |
tr |
dc.title.alternative |
Evaluation of black sea region edible weeds in the context of functional foods |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.department |
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Bölümü |
tr |
dc.contributor.department |
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
798 |
tr |
dc.identifier.issue |
44 |
tr |
dc.identifier.startpage |
759 |
tr |
dc.identifier.volume |
16 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi |
tr |