Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Adıyaman’da satışa sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kurt, Şükrü
dc.contributor.author Ceylan, Huriye Gözde
dc.contributor.author Fener, Müge
dc.date.accessioned 2020-07-22T10:40:06Z
dc.date.available 2020-07-22T10:40:06Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/478
dc.description.abstract Bu çalışmada Adıyaman il merkezinde satışa sunulan çiğ köftelerin özellikleri, bazı mikrobiyolojik kriterler yönünden incelenmiştir. Bu amaçla farklı satış noktalarından 27 adet çiğ köfte toplanmış ve örnekler koliform bakteri, toplam aerobik mezofilik bakteri, maya-küf, Enterobacteriaceae, Enterococcus, Micrococcus-Staphylococcus analizlerine tabi tutulmuştur. Çiğ köfte örneklerinde mikrobiyolojik özelliklerin yanı sıra pH değerleri de tespit edilmiştir. Çiğ köfte örneklerinin koliform bakteri, toplam aerobik mezofilik bakteri, maya-küf, Enterobacteriaceae, Enterococcus, Micrococcus-Staphylococcus sayıları sırası ile <2.00-5.98, 2.72-6.77, <2.00-6.10, <2.00-6.18, <2.00-5.58 ve 2.57-4.02 log kob/g aralığında bulunmuştur. Örneklerin pH değeri ise 3.99-4.84 aralığında tespit edilmiştir. Çiğ köfte örneklerinin standartlarda bildirilen pH değerleri ile uyumlu olduğu bulunmuştur. Mikrobiyolojik analizi yapılan çiğ köfte örneklerinin önemli bir kısmının mikrobiyolojik kalitesinin iyi olmadığı ve halk sağlığı açısından risk oluşturabileceği sonucuna ulaşılmıştır. tr
dc.description.abstract In this study, the characteristics of cig kofte (raw meatball), which are offered for sale in Adiyaman city center, were examined in terms of some microbiological criteria. For this purpose, 27 cig kofte samples were collected and samples were analyzed by coliform bacteria, total aerobic mesophilic bacteria, yeast-mold, Enterobacteriaceae, Enterococcus, Micrococcus-Staphylococcus analyzes. pH values of samples were also determined as well as microbiological characteristics. The coliform bacteria, total aerobic mesophilic bacteria, yeast-mold, Enterobacteriaceae, Enterococcus, Micrococcus-Staphylococcus counts of samples were found in the range of <2.00-5.98, 2.72-6.77, <2.00-6.10, <2.00-6.18, <2.00-5.58 ve 2.57-4.02 log cfu/g, respectively. The pH values of the samples were founded in the range of 3.99-4.84. It was determined that the samples were consistent with the pH values reported in the standards. It was concluded that the microbiological quality of a significant part of cig kofte samples was not good and it may pose a risk to public health. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Adıyaman tr
dc.subject Çiğ köfte tr
dc.subject Mikrobiyolojik kalite tr
dc.subject Gıda hijyeni tr
dc.subject Adiyaman tr
dc.subject Cig kofte tr
dc.subject Microbiological quality tr
dc.subject Food hygiene tr
dc.title Adıyaman’da satışa sunulan çiğ köftelerin mikrobiyolojik kalitesi tr
dc.title.alternative Microbiological quality of cig kofte (raw meatballs) sold in Adıyaman tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 31374 tr
dc.contributor.authorID 214716 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü tr
dc.identifier.endpage 68 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 57 tr
dc.identifier.volume 7 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYÜTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster