Adiyaman University Repository

Adıyaman’da ova koşullarında yetiştirilen farklı badem çeşitlerinin bazı pomolojik ve fizyolojik özelliklerinin incelenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Karaat, Fırat Ege
dc.date.accessioned 2020-07-22T10:38:22Z
dc.date.available 2020-07-22T10:38:22Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/477
dc.description.abstract Adaptasyon çalışmaları, bir bölgede yetiştiriciliği yapılacak uygun çeşitlere karar verirken anahtar rolü oynamaktadır. Bu çalışma, Adıyaman ili Besni ilçesinde ova koşullarında yetiştirilen üç farklı badem çeşidine (Ferragnes, Ferraduel, Marta) ait bazı fizyolojik ve pomolojik özellikleri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, her bir çeşitten örneklenen meyve örneklerinde; kabuklu ve iç badem yükseklik, genişlik ve kalınlıkları, kabuklu ve iç badem ağırlıkları, iç randımanı ve bir onsa giren iç badem sayısı değerleri belirlenmiştir. Fizyolojik parametreler kapsamında ise örneklenen yaprak örneklerinde; yaş ve kuru yaprak ağırlıkları, yaprak oransal su kapsamı, yaprak sıcaklığı, hücre membran zararlanması ve SPAD değeri ölçülmüştür. Kabuklu meyve ağırlığı 3.4 ile 4.6 g arasında değişmiş, iç badem ağırlığı ise tüm çeşitler için 1.1 g olarak ölçülmüştür. Hücre membran zararlanması değeri % 72.4 ile 75.6 arasında değişmiş, yaprak oransal su kapsamı % 59.0 ile 72.7 arasında olmuştur. Sonuçlar, hem pomolojik hem de fizyolojik parametreler açısından çeşitler arasında önemli farklılıklar ortaya koymuş, çeşit seçiminde çevresel koşulların dikkate alınmasının önemine işaret etmiştir. tr
dc.description.abstract Adaptation studies play key role in deciding appropriate cultivar to be cultivated in a certain area. This study was conducted to investigate some physiological and pomological properties of three almond cultivars (Ferragnes, Ferraduel, Marta) grown under plain conditions of Besni county of Adıyaman Province. For this aim, nut and kernel height, width and thickness, nut and kernel weight, kernel/nut ratio and kernel number in one ounce were determined in the fruit samples collected from each cultivar. In terms of physiological parameters; fresh and dry leaf weights, leaf relative water content, leaf temperature, cell membrane injury, and SPAD value in leaf samples were measured. Nut weight varied between 3.4 and 4.6 g, and kernel weight were measured as 1.1 g for all cultivars. Cell membrane stability values changed between 72.4 and 75.6 %, and leaf relative water content were between 59.0 and 72.7 %. Results indicated significant differences between the cultivars both for the pomological and physiological parameters investigated as part of the study, indicating the importance of cultivar selection according to the environmental conditions and consumer preferences. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Adaptasyon tr
dc.subject Badem tr
dc.subject Çeşit tr
dc.subject Fizyoloji tr
dc.subject Pomoloji tr
dc.subject Adaptation tr
dc.subject Almond tr
dc.subject Cultivar tr
dc.subject Physiology tr
dc.subject Pomology tr
dc.title Adıyaman’da ova koşullarında yetiştirilen farklı badem çeşitlerinin bazı pomolojik ve fizyolojik özelliklerinin incelenmesi tr
dc.title.alternative Investigation of some pomological and physiological properties of different almond cultivars grown under plain conditions in Adıyaman tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 57197 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü tr
dc.identifier.endpage 76 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 69 tr
dc.identifier.volume 7 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYÜTAYAM) tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account