Adaptasyon çalışmaları, bir bölgede yetiştiriciliği yapılacak uygun çeşitlere karar verirken anahtar rolü oynamaktadır. Bu çalışma, Adıyaman ili Besni ilçesinde ova koşullarında yetiştirilen üç farklı badem çeşidine (Ferragnes, Ferraduel, Marta) ait bazı fizyolojik ve pomolojik özellikleri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, her bir çeşitten örneklenen meyve örneklerinde; kabuklu ve iç badem yükseklik, genişlik ve kalınlıkları, kabuklu ve iç badem ağırlıkları, iç randımanı ve bir onsa giren iç badem sayısı değerleri belirlenmiştir. Fizyolojik parametreler kapsamında ise örneklenen yaprak örneklerinde; yaş ve kuru yaprak ağırlıkları, yaprak oransal su kapsamı, yaprak sıcaklığı, hücre membran zararlanması ve SPAD değeri ölçülmüştür. Kabuklu meyve ağırlığı 3.4 ile 4.6 g arasında değişmiş, iç badem ağırlığı ise tüm çeşitler için 1.1 g olarak ölçülmüştür. Hücre membran zararlanması değeri % 72.4 ile 75.6 arasında değişmiş, yaprak oransal su kapsamı % 59.0 ile 72.7 arasında olmuştur. Sonuçlar, hem pomolojik hem de fizyolojik parametreler açısından çeşitler arasında önemli farklılıklar ortaya koymuş, çeşit seçiminde çevresel koşulların dikkate alınmasının önemine işaret etmiştir.
Adaptation studies play key role in deciding appropriate cultivar to be cultivated in a certain area. This study was conducted to investigate some physiological and pomological properties of three almond cultivars (Ferragnes, Ferraduel, Marta) grown under plain conditions of Besni county of Adıyaman Province. For this aim, nut and kernel height, width and thickness, nut and kernel weight, kernel/nut ratio and kernel number in one ounce were determined in the fruit samples collected from each cultivar. In terms of physiological parameters; fresh and dry leaf weights, leaf relative water content, leaf temperature, cell membrane injury, and SPAD value in leaf samples were measured. Nut weight varied between 3.4 and 4.6 g, and kernel weight were measured as 1.1 g for all cultivars. Cell membrane stability values changed between 72.4 and 75.6 %, and leaf relative water content were between 59.0 and 72.7 %. Results indicated significant differences between the cultivars both for the pomological and physiological parameters investigated as part of the study, indicating the importance of cultivar selection according to the environmental conditions and consumer preferences.