Bu çalışmanın amacı; Adana ve Mersin’de ailesi ya da yakınları çiftçilik yapan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin biyolojik mücadele konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın ana materyalini Mersin’de Erdemli ve Tarsus, Adana’da Kozan ve Karaisalı ilçelerindeki 2014 - 2015 öğretim yılında sekiz ilkokulda öğrenim gören 328 öğrenciden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yüz yüze görüşme yoluyla toplanmış ve elde edilen bulgular Ki-kare testi uygulanarak sunulmuştur. Çalışmada öğrencilere biyolojik mücadele bileşenleri ile ilgili sorular yöneltilmiştir. İlk anket çalışmasından sonra öğrencilere “Sürdürülebilir Tarımda Biyolojik Mücadele” başlıklı bir eğitim semineri verilmiştir. Hemen ardından aynı sorular yöneltilerek konuyla ilgili bilgi artışı olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Buna göre öğrencilerin; tüm böceklerin zararlı olmadığını (%91.5), her görülen böceğin öldürülmemesi gerektiğini (%98.5), uğur böceğinin faydalı olduğunu (%97.0), böceklerin ilkbaharda görüldüğünü (%93.0) ve sebze-meyve üretiminde biyolojik mücadele yapılması gerektiğini (%80.8) önceden bildikleri belirlenmiştir. Buna karşın azımsanmaması gereken bir grup da; sağlığımız için sebze-meyvelerin yıkanmasının yeterli olduğunu (%46.0), tarımsal ilaçların olumsuz etkisi olmadığını (%36.9), faydalı böceklerin olumsuz etkileri olduğunu (%52.7) ve biyolojik mücadelenin kimyasal ilaçlarla yapıldığını (%30.2) bildirmiştir. Eğitim seminerinden sonra; faydalı böceğin bitkilerle beslendiğini düşünenlerin oranı düşerken, tarımda kullanılan kimyasalların insan ve çevreye zarar verdiğini, faydalı böceklerin çevreye olumsuz etkisi olmadığını ve biyolojik mücadelenin faydalı böceklerle yapıldığını söyleyen öğrencilerin oranı artmıştır. Bulgulara göre; eğitim seminerleri, biyolojik mücadele konusunda öğrencilerin bilgi dağarcığına olumlu katkı yapmıştır. Çevre sorunlarının çözümü ve sürdürülebilirliği ile ilgili verilen eğitimlere “Sürdürülebilir Tarımda Biyolojik Mücadele” konusunun eklenmesinin yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
The aim of this study was to determine the level of knowledge about biological control in the fourth grade primary school students whose families and relatives are doing farming in Adana and Mersin. The main material of the study is the primary data obtained from 328 students in eight primary schools in Erdemli and Tarsus in Mersin, Kozan and Karaisalı in Adana in 2014 - 2015 school year. The data of the study were collected via face-to-face interview and the findings were presented by applying the Chi-square test. During the study, questions were asked to students about the components of biological control. After the first survey, a training seminar titled "Biological Control in Sustainable Agriculture” were given to students. Immediately afterwards, the same questions were addressed and it was attempted to determine whether there was any increase in information about the subject. According to result; student knowledge was determined about: all insects were not harmful (91.5%), all insects should not be killed (98.5%), ladybug was beneficial (91.8%), insects were seen in the spring (93.0%) and need to biological control in fruit and vegetable production (80.8%). On the other hand, a group that should not be ignored; washing of fruits was enough for our health (46.0%), no negative effects of agrochemicals (36.9%), negative effects of beneficial insects (52.7%) and biological control conducted with chemical insecticides (30.2%), were determined. After the education seminar; while the rate of thought who thinks beneficial insects feed with plants have decreased, at the same time the ratio of thought who thinks chemicals damage human health and environment and the ratio of thought who thinks biological control applied with beneficial insects have increased. According to results, education seminars about biological control had positive contributions on students. Results revealed that the addition of "Biological Control in Sustainable Agriculture" to the trainings on the solution and sustainability of environmental problems would be beneficial.