Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Food sensitivity in children with acute urticaria and the effect of age on sensitivity

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çelik, Vedat
dc.contributor.author Kılıç, Fedli Emre
dc.contributor.author Tanrıverdi, Hüseyin
dc.date.accessioned 2023-10-12T06:19:41Z
dc.date.available 2023-10-12T06:19:41Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4631
dc.description.abstract Aim: We aimed to determine the most common foods that cause sensitivity in children with acute urticaria (AU) in Adıyaman province. Materials and Methods: The results of 70 children who underwent skin prick tests for AU between September 2021-May 2022 at Adıyaman Training and Research Hospital were analyzed. Results: Sensitivity to at least one food was detected in 10 (14,3%) children. Five (7.1%) children were sensitized to egg, four (5.7%) to cow's milk, three (4.3%) each to peanut, walnut, pistachio, and hazelnut, two (2.9%) each to wheat and chicken meat and one (1.4%) child to beef. While 38.1% of children 24 months and younger had food sensitization 4.1% of children over 24 months had food sensitization (p=0.001). Conclusion: The most common food sensitivities in Adıyaman province are egg, cow's milk, peanut, and tree nuts in children with AU. We found that the frequency of food sensitivities was higher in ≤24 months old children than older children. tr
dc.description.abstract Amaç: Çalışmamızda Adıyaman ilinde akut ürtiker (AÜ) şikâyeti ile başvuran çocuklarda en sık duyarlılığa sebep olan besinleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Eylül 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında AÜ tanısıyla deri prik testi yapılan 70 çocuğun sonuçları analiz edildi. Bulgular: On (%14,3) çocukta en az bir besine duyarlılık saptandı. Beş (%7,1) çocukta yumurtaya, dört (%5,7) çocukta inek sütüne, üçer çocukta (%4,3) yer fıstığı, ceviz, antep fıstığı ve fındığa, ikişer çocukta (%2,9) buğday ve tavuk etine, bir çocukta (%1,4) ise kırmızı ete duyarlılık tespit edildi. Yirmidört ay ve altı çocukların %38,1'inde besin duyarlılığı bulunurken, 24 ay üzeri çocukların %4,1'inde besin duyarlılığı tespit edildi (p=0,001). Sonuç: Adıyaman ilinde AÜ’li çocuklardaki duyarlılığa sebep olan en sık besinler yumurta, inek sütü, yer fıstığı ve ağaç kuruyemişleridir. ≤24 ay çocuklarda besin duyarlılık sıklığının daha büyük çocuklara göre daha yüksek olduğunu bulduk. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Acute urticaria tr
dc.subject Anaphylaxis tr
dc.subject Children tr
dc.subject Food allergy tr
dc.subject Skin prick test tr
dc.subject Akut ürtiker tr
dc.subject Anafilaksi tr
dc.subject Besin alerjisi tr
dc.subject Çocuklar tr
dc.subject Deri prik testi tr
dc.title Food sensitivity in children with acute urticaria and the effect of age on sensitivity tr
dc.title.alternative Akut ürtikerli çocuklarda besin duyarlılığı ve yaşın duyarlılık üzerine etkisi tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-8893-9420 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-0964-5572 tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-3208-2445 tr
dc.contributor.department Adıyaman University, Faculty of Medicine, 02040, Adıyaman-Turkey tr
dc.contributor.department Adıyaman University Training and Research Hospital, 02040, Adıyaman-Turkey tr
dc.identifier.endpage 73 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 68 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster