Aim: We aimed to determine the most common foods
that cause sensitivity in children with acute urticaria
(AU) in Adıyaman province.
Materials and Methods: The results of 70 children who
underwent skin prick tests for AU between September
2021-May 2022 at Adıyaman Training and Research
Hospital were analyzed.
Results: Sensitivity to at least one food was detected in
10 (14,3%) children. Five (7.1%) children were
sensitized to egg, four (5.7%) to cow's milk, three
(4.3%) each to peanut, walnut, pistachio, and hazelnut,
two (2.9%) each to wheat and chicken meat and one
(1.4%) child to beef. While 38.1% of children 24 months
and younger had food sensitization 4.1% of children
over 24 months had food sensitization (p=0.001).
Conclusion: The most common food sensitivities in
Adıyaman province are egg, cow's milk, peanut, and tree
nuts in children with AU. We found that the frequency
of food sensitivities was higher in ≤24 months old
children than older children.
Amaç: Çalışmamızda Adıyaman ilinde akut ürtiker
(AÜ) şikâyeti ile başvuran çocuklarda en sık duyarlılığa
sebep olan besinleri belirlemeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Adıyaman Eğitim ve Araştırma
Hastanesi'nde Eylül 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında
AÜ tanısıyla deri prik testi yapılan 70 çocuğun sonuçları
analiz edildi.
Bulgular: On (%14,3) çocukta en az bir besine
duyarlılık saptandı. Beş (%7,1) çocukta yumurtaya, dört
(%5,7) çocukta inek sütüne, üçer çocukta (%4,3) yer
fıstığı, ceviz, antep fıstığı ve fındığa, ikişer çocukta
(%2,9) buğday ve tavuk etine, bir çocukta (%1,4) ise
kırmızı ete duyarlılık tespit edildi. Yirmidört ay ve altı
çocukların %38,1'inde besin duyarlılığı bulunurken, 24
ay üzeri çocukların %4,1'inde besin duyarlılığı tespit
edildi (p=0,001).
Sonuç: Adıyaman ilinde AÜ’li çocuklardaki duyarlılığa
sebep olan en sık besinler yumurta, inek sütü, yer fıstığı
ve ağaç kuruyemişleridir. ≤24 ay çocuklarda besin
duyarlılık sıklığının daha büyük çocuklara göre daha
yüksek olduğunu bulduk.