Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Organik Ve Kimyasal Gübre Kullanımının Karşılaştırılması: Tekirdağ İli Muratlı İlçesi Örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kocagöz, Yusuf Mert
dc.contributor.author Bellitürk, Korkmaz
dc.contributor.author Hurma, Harun
dc.date.accessioned 2023-02-02T07:39:36Z
dc.date.available 2023-02-02T07:39:36Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4469
dc.description.abstract Yeşil devrimi izleyen sanayi devrimi, bitkisel üretimde birim alandan verim artışına neden olurken, tarımda sentetik gübre kullanımını artırmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 verilerine göre Türkiye’de 2018 sonu itibariyle kullanılan saf bitki besin maddesi (N, P2O5, K2O) bir önceki seneye oranla %18,15 azalarak 2.164.158 ton olmuştur. Toplam işlenen tarım alanı miktarı ise 23.185.463 hektardır. Tarımda yoğun inorganik gübre kullanımı sağlık sorunlarına ve geri dönüşü olmayan çevre kirliliğine neden olmaktadır. Yapılan araştırma organik ve inorganik gübrelerin bitkilerin çeşitli yönleri üzerindeki etkisini gözden geçirmek, Trakya bölgesindeki toprakların organik madde miktarının azlığına rağmen verimi artırmak adına genel olarak bilinçsiz kimyasal gübre kullanımının oransal değerlerine ulaşmaktır. Bu alanda istatistiksel değerler oluşturup bölgenin sosyokültürel etkileriyle değerlendirmek ve yapılması gereken ve yapılacakları belirlemektir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler gübre tüketimi konusunda kitlenin yaklaşık %72’si en çok ilköğretim seviyesinde ve üreticileri yaklaşık %89’u arkadaş tavsiyesi ve kendi tecrübelerine göre gübre miktarlarını belirlediği, incelenen işletmelerde düzensizde olsa üreticilerin sadece %11 oranında toprak analizi yaptırdıkları saptanmıştır. Gübre analizi verilerine %50’sinin uymama nedeni eksik geldiği düşüncesidir. Üreticilerin organik gübre bilgi seviyelerine bakıldığında yaklaşık olarak %86’lık kısmı biraz bilgi sahibidir. Yaptığımız anketten aldığımız verilere göre; gübre kullanımı etkinliğinin artırılması amacıyla kimyasal gübrelerin yanında organik ve organomineral gübre kullanımının yaygınlaştırılması, çiftçilerin eğitimsel açıdan desteklenmesi ve bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. tr
dc.description.abstract The industrial revolution, which followed the green revolution, increased the use of synthetic fertilizers while increasing the yield from the unit area. According to the 2019 data of the Ministry of Agriculture and Forestry, the pure plant nutrients (N, P2O5, K2O) used in Turkey as of the end of 2018 decreased by 18.15% compared to the previous year and became 2,164,158 tons. Intensive use of inorganic fertilizers in agriculture causes health problems and irreversible environmental pollution. The research carried out is to review the effects of organic and inorganic fertilizers on various aspects of plants, and to reach the proportional values of unconscious chemical fertilizer use in order to increase the yield despite the low amount of organic matter in the Thrace region. It is to create statistical values in this area, evaluate it with the socio-cultural effects of the region, and determine what needs to be done and what to do. As a result of the research, it was determined that about 72% of the population is at primary education level, about 89% of the producers determine the amount of fertilizers based on the advice of friends and their own experiences, and only 11% of the producers have soil analysis, even if it is irregular, in the field of fertilizer consumption. The reason for not complying with 50% of the fertilizer analysis data is the thought that it is incomplete. Considering the organic fertilizer knowledge level of the producers, approximately 86% of them have some knowledge. According to the data we received from our survey; In order to increase the efficiency of fertilizer use, it is important to popularize the use of organic and organomineral fertilizers in addition to chemical fertilizers, to support farmers in terms of education and to raise awareness. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Organik madde tr
dc.subject Organik gübre tr
dc.subject Kimyasal gübre tr
dc.subject Toprak tr
dc.subject Organic matter tr
dc.subject Organic fertilizer tr
dc.subject Chemical fertilizer tr
dc.subject Soil tr
dc.title Organik Ve Kimyasal Gübre Kullanımının Karşılaştırılması: Tekirdağ İli Muratlı İlçesi Örneği tr
dc.title.alternative Comparison Of Organic And Chemical Fertilizer Use: The Case Of Muratlı District Of Tekirdağ Province tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-7728-1694 tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-4944-3497 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-7728-1694 tr
dc.contributor.department Department of Soil Science and Plant Nutrition, Faculty of Agriculture, Tekirdag Namık Kemal University, Tekirdag, Türkiye tr
dc.contributor.department Department of Soil Science and Plant Nutrition, Faculty of Agriculture, Tekirdag Namık Kemal University, Tekirdag, Türkiye tr
dc.contributor.department Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Tekirdag Namık Kemal University, Tekirdag, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 127 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 108 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster