| dc.contributor.author | Hepsağ, Fatma | |
| dc.date.accessioned | 2023-02-02T07:38:18Z | |
| dc.date.available | 2023-02-02T07:38:18Z | |
| dc.date.issued | 2022 | |
| dc.identifier.issn | 2667-4092 | |
| dc.identifier.uri | http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4452 | |
| dc.description.abstract | Soğan (Allium cepa L.) dünya çapında bir mutfak malzemesi olup, hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan bir çeĢit sebzedir. Soğan iĢlemede üretilen büyük miktarlardaki yan ürünler/atık genellikle atılır, ancak bunlar mükemmel biyoaktif bileĢikler ve fitokimyasal kaynaklardır. Bununla birlikte, kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için döngüsel ekonomiye artan ilgiyle birlikte, soğan kabuğu gibi gıda iĢleme atıkları, besin takviyeleri ve farmakolojik ilaçların geliĢtirilmesinde veya yeniden formüle edilmesinde girdi olarak kullanılabilir. Diğer taraftan, soğan ülkemizde fazlaca üretilen bir sebze olarak, katı atığıda (OSW) ülkemizde bol miktarda bulunduğundan keskin kokusu ve fito patojenlerin hızla çoğalması nedeniyle bir çevre sorunu oluĢturur. Bu çalıĢmada, yüksek besin değeri, çevresel ve ekonomik yönden soğan atıklarının nasıl değerlendirileceği konusu ele alınmıĢtır. Soğan atıklarının daha iyi ekstraksiyonu ve kullanımı için kullanılan yöntemler belirli baĢlıklar altında açıklanmıĢtır. Bu çalıĢma ile, soğan atıklarının fonksiyonel bileĢiklerin bir kaynağı olarak kullanılması için, gıda teknolojisi uzmanları, gıda kimyagerleri, beslenme uzmanları ve toksikologların disiplinler arası araĢtırmalarına ıĢık tutması umulmaktadır. | tr | 
| dc.description.abstract | Onion (Allium cepa L.) is a worldwide culinary ingredient and a kind of vegetable used in almost all dishes. Large amounts of by-products/waste produced in onion processing are usually discarded, but they are excellent sources of bioactive compounds and phytochemicals. However, with increasing attention to the sustainable use of resources and the circular economy to reduce negative impacts on the environment, food processing wastes such as onion peel can be used as inputs in the development or reformulation of nutritional supplements and pharmacological drugs. On the other hand, onion, as an over-produced vegetable in our country, creates an environmental problem due to its pungent odor and rapid proliferation of phytopathogens, since solid waste (OSW) is abundant in our country. In this study, the issue of how to evaluate onion waste in terms of high nutritional value, environmental and economic aspects is discussed. The methods used for better extraction and use of onion waste are explained under certain headings. It is hoped that this study will shed light on the interdisciplinary research of food technologists, food chemists, nutritionists and toxicologists for the use of onion waste as a source of functional compounds | tr | 
| dc.language.iso | tr | tr | 
| dc.publisher | Adıyaman Üniversitesi | tr | 
| dc.subject | Soğan (Allium cepa L.) | tr | 
| dc.subject | Ekstraksiyon | tr | 
| dc.subject | Fenolik madde | tr | 
| dc.subject | Antioksidant | tr | 
| dc.subject | Atık | tr | 
| dc.subject | Onion (Allium cepa L.) | tr | 
| dc.subject | Extraction | tr | 
| dc.subject | Phenolic Content | tr | 
| dc.subject | Antioxidant | tr | 
| dc.subject | Waste | tr | 
| dc.title | Soğan (Allium Cepa L.) Kabukları: Biyoaktif Bileşikleri, Geri Dönüşümle Elde Edilen Ürünleri Ve Değerlendirme Yöntemleri | tr | 
| dc.title.alternative | Onion (Allium Cepa L.) Shells: Bioactive Compounds, Recycling Products And Assessment Methods | tr | 
| dc.type | Article | tr | 
| dc.contributor.authorID | 0000-0002-3688-4106 | tr | 
| dc.contributor.department | Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Osmaniye, Türkiye. | tr | 
| dc.contributor.department | Yükdek Lisans Öğrencisi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Osmaniye, Türkiye | tr | 
| dc.identifier.endpage | 185 | tr | 
| dc.identifier.issue | 2 | tr | 
| dc.identifier.startpage | 175 | tr | 
| dc.identifier.volume | 10 | tr | 
| dc.source.title | Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) | tr |