Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Soğan (Allium Cepa L.) Kabukları: Biyoaktif Bileşikleri, Geri Dönüşümle Elde Edilen Ürünleri Ve Değerlendirme Yöntemleri

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Hepsağ, Fatma
dc.date.accessioned 2023-02-02T07:38:18Z
dc.date.available 2023-02-02T07:38:18Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4452
dc.description.abstract Soğan (Allium cepa L.) dünya çapında bir mutfak malzemesi olup, hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan bir çeĢit sebzedir. Soğan iĢlemede üretilen büyük miktarlardaki yan ürünler/atık genellikle atılır, ancak bunlar mükemmel biyoaktif bileĢikler ve fitokimyasal kaynaklardır. Bununla birlikte, kaynakların sürdürülebilir kullanımına ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için döngüsel ekonomiye artan ilgiyle birlikte, soğan kabuğu gibi gıda iĢleme atıkları, besin takviyeleri ve farmakolojik ilaçların geliĢtirilmesinde veya yeniden formüle edilmesinde girdi olarak kullanılabilir. Diğer taraftan, soğan ülkemizde fazlaca üretilen bir sebze olarak, katı atığıda (OSW) ülkemizde bol miktarda bulunduğundan keskin kokusu ve fito patojenlerin hızla çoğalması nedeniyle bir çevre sorunu oluĢturur. Bu çalıĢmada, yüksek besin değeri, çevresel ve ekonomik yönden soğan atıklarının nasıl değerlendirileceği konusu ele alınmıĢtır. Soğan atıklarının daha iyi ekstraksiyonu ve kullanımı için kullanılan yöntemler belirli baĢlıklar altında açıklanmıĢtır. Bu çalıĢma ile, soğan atıklarının fonksiyonel bileĢiklerin bir kaynağı olarak kullanılması için, gıda teknolojisi uzmanları, gıda kimyagerleri, beslenme uzmanları ve toksikologların disiplinler arası araĢtırmalarına ıĢık tutması umulmaktadır. tr
dc.description.abstract Onion (Allium cepa L.) is a worldwide culinary ingredient and a kind of vegetable used in almost all dishes. Large amounts of by-products/waste produced in onion processing are usually discarded, but they are excellent sources of bioactive compounds and phytochemicals. However, with increasing attention to the sustainable use of resources and the circular economy to reduce negative impacts on the environment, food processing wastes such as onion peel can be used as inputs in the development or reformulation of nutritional supplements and pharmacological drugs. On the other hand, onion, as an over-produced vegetable in our country, creates an environmental problem due to its pungent odor and rapid proliferation of phytopathogens, since solid waste (OSW) is abundant in our country. In this study, the issue of how to evaluate onion waste in terms of high nutritional value, environmental and economic aspects is discussed. The methods used for better extraction and use of onion waste are explained under certain headings. It is hoped that this study will shed light on the interdisciplinary research of food technologists, food chemists, nutritionists and toxicologists for the use of onion waste as a source of functional compounds tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Soğan (Allium cepa L.) tr
dc.subject Ekstraksiyon tr
dc.subject Fenolik madde tr
dc.subject Antioksidant tr
dc.subject Atık tr
dc.subject Onion (Allium cepa L.) tr
dc.subject Extraction tr
dc.subject Phenolic Content tr
dc.subject Antioxidant tr
dc.subject Waste tr
dc.title Soğan (Allium Cepa L.) Kabukları: Biyoaktif Bileşikleri, Geri Dönüşümle Elde Edilen Ürünleri Ve Değerlendirme Yöntemleri tr
dc.title.alternative Onion (Allium Cepa L.) Shells: Bioactive Compounds, Recycling Products And Assessment Methods tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-3688-4106 tr
dc.contributor.department Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Osmaniye, Türkiye. tr
dc.contributor.department Yükdek Lisans Öğrencisi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Gıda Teknolojisi Bölümü, Osmaniye, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 185 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 175 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster