Soğan (Allium cepa L.) dünya çapında bir mutfak malzemesi olup, hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan bir 
çeĢit sebzedir. Soğan iĢlemede üretilen büyük miktarlardaki yan ürünler/atık genellikle atılır, ancak bunlar 
mükemmel biyoaktif bileĢikler ve fitokimyasal kaynaklardır. Bununla birlikte, kaynakların sürdürülebilir 
kullanımına ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için döngüsel ekonomiye artan ilgiyle birlikte, soğan 
kabuğu gibi gıda iĢleme atıkları, besin takviyeleri ve farmakolojik ilaçların geliĢtirilmesinde veya yeniden 
formüle edilmesinde girdi olarak kullanılabilir. Diğer taraftan, soğan ülkemizde fazlaca üretilen bir sebze olarak,
katı atığıda (OSW) ülkemizde bol miktarda bulunduğundan keskin kokusu ve fito patojenlerin hızla çoğalması 
nedeniyle bir çevre sorunu oluĢturur. Bu çalıĢmada, yüksek besin değeri, çevresel ve ekonomik yönden soğan 
atıklarının nasıl değerlendirileceği konusu ele alınmıĢtır. Soğan atıklarının daha iyi ekstraksiyonu ve kullanımı 
için kullanılan yöntemler belirli baĢlıklar altında açıklanmıĢtır. Bu çalıĢma ile, soğan atıklarının fonksiyonel 
bileĢiklerin bir kaynağı olarak kullanılması için, gıda teknolojisi uzmanları, gıda kimyagerleri, beslenme 
uzmanları ve toksikologların disiplinler arası araĢtırmalarına ıĢık tutması umulmaktadır.
 
Onion (Allium cepa L.) is a worldwide culinary ingredient and a kind of vegetable used in almost all dishes. 
Large amounts of by-products/waste produced in onion processing are usually discarded, but they are excellent 
sources of bioactive compounds and phytochemicals. However, with increasing attention to the sustainable use 
of resources and the circular economy to reduce negative impacts on the environment, food processing wastes 
such as onion peel can be used as inputs in the development or reformulation of nutritional supplements and 
pharmacological drugs. On the other hand, onion, as an over-produced vegetable in our country, creates an 
environmental problem due to its pungent odor and rapid proliferation of phytopathogens, since solid waste 
(OSW) is abundant in our country. In this study, the issue of how to evaluate onion waste in terms of high 
nutritional value, environmental and economic aspects is discussed. The methods used for better extraction and use of onion waste are explained under certain headings. It is hoped that this study will shed light on the 
interdisciplinary research of food technologists, food chemists, nutritionists and toxicologists for the use of onion 
waste as a source of functional compounds