Soğan (Allium cepa L.) dünya çapında bir mutfak malzemesi olup, hemen hemen tüm yemeklerde kullanılan bir
çeĢit sebzedir. Soğan iĢlemede üretilen büyük miktarlardaki yan ürünler/atık genellikle atılır, ancak bunlar
mükemmel biyoaktif bileĢikler ve fitokimyasal kaynaklardır. Bununla birlikte, kaynakların sürdürülebilir
kullanımına ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için döngüsel ekonomiye artan ilgiyle birlikte, soğan
kabuğu gibi gıda iĢleme atıkları, besin takviyeleri ve farmakolojik ilaçların geliĢtirilmesinde veya yeniden
formüle edilmesinde girdi olarak kullanılabilir. Diğer taraftan, soğan ülkemizde fazlaca üretilen bir sebze olarak,
katı atığıda (OSW) ülkemizde bol miktarda bulunduğundan keskin kokusu ve fito patojenlerin hızla çoğalması
nedeniyle bir çevre sorunu oluĢturur. Bu çalıĢmada, yüksek besin değeri, çevresel ve ekonomik yönden soğan
atıklarının nasıl değerlendirileceği konusu ele alınmıĢtır. Soğan atıklarının daha iyi ekstraksiyonu ve kullanımı
için kullanılan yöntemler belirli baĢlıklar altında açıklanmıĢtır. Bu çalıĢma ile, soğan atıklarının fonksiyonel
bileĢiklerin bir kaynağı olarak kullanılması için, gıda teknolojisi uzmanları, gıda kimyagerleri, beslenme
uzmanları ve toksikologların disiplinler arası araĢtırmalarına ıĢık tutması umulmaktadır.
Onion (Allium cepa L.) is a worldwide culinary ingredient and a kind of vegetable used in almost all dishes.
Large amounts of by-products/waste produced in onion processing are usually discarded, but they are excellent
sources of bioactive compounds and phytochemicals. However, with increasing attention to the sustainable use
of resources and the circular economy to reduce negative impacts on the environment, food processing wastes
such as onion peel can be used as inputs in the development or reformulation of nutritional supplements and
pharmacological drugs. On the other hand, onion, as an over-produced vegetable in our country, creates an
environmental problem due to its pungent odor and rapid proliferation of phytopathogens, since solid waste
(OSW) is abundant in our country. In this study, the issue of how to evaluate onion waste in terms of high
nutritional value, environmental and economic aspects is discussed. The methods used for better extraction and use of onion waste are explained under certain headings. It is hoped that this study will shed light on the
interdisciplinary research of food technologists, food chemists, nutritionists and toxicologists for the use of onion
waste as a source of functional compounds