Türkiye‟nin topraklarında her geçen gün artan sürekli ve yoğun toprak işleme sebebiyle topraklarımız 
yorulmakta hem fiziksel hem de kimyasal yapıları bozularak muhteviyatı fakirleşmektedir. Bunun yanı sıra 
özünde bir tuz olan kimyasal-sentetik gübrelerle gübrelendiği için toprak verimliliği de git gide azalmaktadır. 
Toprak yapısını onarmak, organik maddece zenginleştirmek maksadıyla ya üzerinde yetiştirilen ya da başka bir 
yerde yetiştirilerek temin edilen yeşil gübre bitki materyallerinin gömülmek sureti ile toprağa karıştırılma 
işlemine “yeşil gübreleme” bu amaçla yetiştirilen bitkilere de “yeşil gübre bitkileri” adı verilmektedir. Bu 
uygulama için pek çok yeşil gübre bitkisi yetiştirilse de en uygun bitkiler baklagillerdir. Bu bitkiler; toprak 
yapısını gevşetirken havada serbest halde bulunan azotu tutarlar, toprağı muhafaza ederek erozyonu engellerler, 
hastalık ve zararlılarla mücadele etmenin yanı sıra yabancı ot kontrolü sağlarlar, toprağın kompost yapısını 
artırarak organik maddece zenginleştirirken mineral madde miktarını da arttırırlar. Yeşil gübreleme organik 
yapılı gübrelerin başında gelmektedir. Toprakların temelde sahip olduğu fiziksel, kimyasal ve biyolojik 
özelliklerinin toprak organik maddesi üzerinde göz ardı edilemeyecek derecede etkileri bulunmaktadır. Bunun 
yansıra yeşil gübre uygulaması, ana ürün olarak ekimi yapılacak bitkinin azot ihtivasına da bağlı olarak toprağa 
uygulanacak azot miktarını da azaltacaktır. Bilhassa organik tarımda, toprak organik madde miktarının 
artırılması ve beraberinde ekolojik anlamda pek çok iyileştirmenin sağlanması açısından yeşil gübre 
uygulanması ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Bu araştırmada bu hususa dikkat çekilerek olası çözüm ve 
öneriler sunulmuştur.
 
Due to the continuous and intense tillage that increases day by day in Turkey's soil, soils get tired and both their 
physical and chemical structures are deteriorated and their content becomes poor. In addition, since it is fertilized 
with chemical-synthetic fertilizers, which is a salt in its essence, soil fertility is gradually decreasing. The process 
of mixing green manure plant materials, either grown on it or obtained by growing in another place, with the soil 
in order to repair the soil structure and enrich it with organic matter, is called "green manure" and the plants grown for this purpose are called "green manure plants". Although many green manure plants are grown for this 
application, the most suitable plants are legumes. These plants; While loosening the soil structure, they retain the 
nitrogen in the air, prevent erosion by preserving the soil, fight against diseases and pests as well as provide 
weed control, increase the amount of mineral matter while enriching the soil with organic matter by increasing 
the compost structure. Green manure is one of the organic fertilizers. The physical, chemical and biological 
properties of soils have an undeniable effect on soil organic matter. In addition, the application of green manure 
will reduce the amount of nitrogen to be applied to the soil, depending on the nitrogen content of the plant to be 
cultivated as the main product. Especially in organic agriculture, the application and sustainability of green 
manure is very important in terms of increasing the amount of soil organic matter and providing many ecological 
improvements.