dc.contributor.author |
Akkeçeci, Şerife |
|
dc.contributor.author |
Özkan, Çağrı Özgür |
|
dc.date.accessioned |
2023-02-02T07:38:13Z |
|
dc.date.available |
2023-02-02T07:38:13Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.issn |
2667-4092 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4450 |
|
dc.description.abstract |
Türkiye‟nin topraklarında her geçen gün artan sürekli ve yoğun toprak işleme sebebiyle topraklarımız
yorulmakta hem fiziksel hem de kimyasal yapıları bozularak muhteviyatı fakirleşmektedir. Bunun yanı sıra
özünde bir tuz olan kimyasal-sentetik gübrelerle gübrelendiği için toprak verimliliği de git gide azalmaktadır.
Toprak yapısını onarmak, organik maddece zenginleştirmek maksadıyla ya üzerinde yetiştirilen ya da başka bir
yerde yetiştirilerek temin edilen yeşil gübre bitki materyallerinin gömülmek sureti ile toprağa karıştırılma
işlemine “yeşil gübreleme” bu amaçla yetiştirilen bitkilere de “yeşil gübre bitkileri” adı verilmektedir. Bu
uygulama için pek çok yeşil gübre bitkisi yetiştirilse de en uygun bitkiler baklagillerdir. Bu bitkiler; toprak
yapısını gevşetirken havada serbest halde bulunan azotu tutarlar, toprağı muhafaza ederek erozyonu engellerler,
hastalık ve zararlılarla mücadele etmenin yanı sıra yabancı ot kontrolü sağlarlar, toprağın kompost yapısını
artırarak organik maddece zenginleştirirken mineral madde miktarını da arttırırlar. Yeşil gübreleme organik
yapılı gübrelerin başında gelmektedir. Toprakların temelde sahip olduğu fiziksel, kimyasal ve biyolojik
özelliklerinin toprak organik maddesi üzerinde göz ardı edilemeyecek derecede etkileri bulunmaktadır. Bunun
yansıra yeşil gübre uygulaması, ana ürün olarak ekimi yapılacak bitkinin azot ihtivasına da bağlı olarak toprağa
uygulanacak azot miktarını da azaltacaktır. Bilhassa organik tarımda, toprak organik madde miktarının
artırılması ve beraberinde ekolojik anlamda pek çok iyileştirmenin sağlanması açısından yeşil gübre
uygulanması ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Bu araştırmada bu hususa dikkat çekilerek olası çözüm ve
öneriler sunulmuştur. |
tr |
dc.description.abstract |
Due to the continuous and intense tillage that increases day by day in Turkey's soil, soils get tired and both their
physical and chemical structures are deteriorated and their content becomes poor. In addition, since it is fertilized
with chemical-synthetic fertilizers, which is a salt in its essence, soil fertility is gradually decreasing. The process
of mixing green manure plant materials, either grown on it or obtained by growing in another place, with the soil
in order to repair the soil structure and enrich it with organic matter, is called "green manure" and the plants grown for this purpose are called "green manure plants". Although many green manure plants are grown for this
application, the most suitable plants are legumes. These plants; While loosening the soil structure, they retain the
nitrogen in the air, prevent erosion by preserving the soil, fight against diseases and pests as well as provide
weed control, increase the amount of mineral matter while enriching the soil with organic matter by increasing
the compost structure. Green manure is one of the organic fertilizers. The physical, chemical and biological
properties of soils have an undeniable effect on soil organic matter. In addition, the application of green manure
will reduce the amount of nitrogen to be applied to the soil, depending on the nitrogen content of the plant to be
cultivated as the main product. Especially in organic agriculture, the application and sustainability of green
manure is very important in terms of increasing the amount of soil organic matter and providing many ecological
improvements. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Organik tarım |
tr |
dc.subject |
Yeşil gübreleme |
tr |
dc.subject |
Sürdürülebilirlik |
tr |
dc.subject |
Organic farming |
tr |
dc.subject |
Green manuring |
tr |
dc.subject |
Sustainability |
tr |
dc.title |
Organik Tarımda Yeşil Gübre Uygulamasının Önemi Ve Sürdürülebilirliği |
tr |
dc.title.alternative |
Importance And Sustainabılity Of Green Fertilizer Application in Organic Agriculture |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.department |
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Göksun Meslek Yüksekokulu, Kahramanmaraş, Türkiye |
tr |
dc.identifier.endpage |
174 |
tr |
dc.identifier.issue |
2 |
tr |
dc.identifier.startpage |
161 |
tr |
dc.identifier.volume |
10 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) |
tr |