Adiyaman University Repository

Organik Tarımda Yeşil Gübre Uygulamasının Önemi Ve Sürdürülebilirliği

Show simple item record

dc.contributor.author Akkeçeci, Şerife
dc.contributor.author Özkan, Çağrı Özgür
dc.date.accessioned 2023-02-02T07:38:13Z
dc.date.available 2023-02-02T07:38:13Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4450
dc.description.abstract Türkiye‟nin topraklarında her geçen gün artan sürekli ve yoğun toprak işleme sebebiyle topraklarımız yorulmakta hem fiziksel hem de kimyasal yapıları bozularak muhteviyatı fakirleşmektedir. Bunun yanı sıra özünde bir tuz olan kimyasal-sentetik gübrelerle gübrelendiği için toprak verimliliği de git gide azalmaktadır. Toprak yapısını onarmak, organik maddece zenginleştirmek maksadıyla ya üzerinde yetiştirilen ya da başka bir yerde yetiştirilerek temin edilen yeşil gübre bitki materyallerinin gömülmek sureti ile toprağa karıştırılma işlemine “yeşil gübreleme” bu amaçla yetiştirilen bitkilere de “yeşil gübre bitkileri” adı verilmektedir. Bu uygulama için pek çok yeşil gübre bitkisi yetiştirilse de en uygun bitkiler baklagillerdir. Bu bitkiler; toprak yapısını gevşetirken havada serbest halde bulunan azotu tutarlar, toprağı muhafaza ederek erozyonu engellerler, hastalık ve zararlılarla mücadele etmenin yanı sıra yabancı ot kontrolü sağlarlar, toprağın kompost yapısını artırarak organik maddece zenginleştirirken mineral madde miktarını da arttırırlar. Yeşil gübreleme organik yapılı gübrelerin başında gelmektedir. Toprakların temelde sahip olduğu fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin toprak organik maddesi üzerinde göz ardı edilemeyecek derecede etkileri bulunmaktadır. Bunun yansıra yeşil gübre uygulaması, ana ürün olarak ekimi yapılacak bitkinin azot ihtivasına da bağlı olarak toprağa uygulanacak azot miktarını da azaltacaktır. Bilhassa organik tarımda, toprak organik madde miktarının artırılması ve beraberinde ekolojik anlamda pek çok iyileştirmenin sağlanması açısından yeşil gübre uygulanması ve sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Bu araştırmada bu hususa dikkat çekilerek olası çözüm ve öneriler sunulmuştur. tr
dc.description.abstract Due to the continuous and intense tillage that increases day by day in Turkey's soil, soils get tired and both their physical and chemical structures are deteriorated and their content becomes poor. In addition, since it is fertilized with chemical-synthetic fertilizers, which is a salt in its essence, soil fertility is gradually decreasing. The process of mixing green manure plant materials, either grown on it or obtained by growing in another place, with the soil in order to repair the soil structure and enrich it with organic matter, is called "green manure" and the plants grown for this purpose are called "green manure plants". Although many green manure plants are grown for this application, the most suitable plants are legumes. These plants; While loosening the soil structure, they retain the nitrogen in the air, prevent erosion by preserving the soil, fight against diseases and pests as well as provide weed control, increase the amount of mineral matter while enriching the soil with organic matter by increasing the compost structure. Green manure is one of the organic fertilizers. The physical, chemical and biological properties of soils have an undeniable effect on soil organic matter. In addition, the application of green manure will reduce the amount of nitrogen to be applied to the soil, depending on the nitrogen content of the plant to be cultivated as the main product. Especially in organic agriculture, the application and sustainability of green manure is very important in terms of increasing the amount of soil organic matter and providing many ecological improvements. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Organik tarım tr
dc.subject Yeşil gübreleme tr
dc.subject Sürdürülebilirlik tr
dc.subject Organic farming tr
dc.subject Green manuring tr
dc.subject Sustainability tr
dc.title Organik Tarımda Yeşil Gübre Uygulamasının Önemi Ve Sürdürülebilirliği tr
dc.title.alternative Importance And Sustainabılity Of Green Fertilizer Application in Organic Agriculture tr
dc.type Article tr
dc.contributor.department Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Göksun Meslek Yüksekokulu, Kahramanmaraş, Türkiye tr
dc.identifier.endpage 174 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 161 tr
dc.identifier.volume 10 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYUTAYAM) tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account