Dünya nüfusunun hızla artışı ile gıdaya erişebilirlik ve gıda güvenliği sorunları gün geçtikçe artış 
göstermektedir. Yüksek protein oranına sahip, sindirimi kolay, geniş adaptasyon yeteneğine sahip olan nohut 
yetiştiriciliğinde üretimi ve verimi kısıtlayan bazı fungal hastalık etmenleri bulunmaktadır. Özellikle depolama 
sırasında görülen bu fungal floranın belirlenmesi amacıyla Adıyaman iline ait Merkez, Kâhta ve Besni ilçelerine 
ait açık yığın şeklinde depolanan nohutlardan alınan 2021 yılında sekiz adet, 2022 yılı ürünlerinden yirmi altı 
adet olmak üzere toplamda otuz dört farklı nohut tohum örneği incelenmiştir. Bu tohumlardan Blotter ve PDA 
yöntemi kullanılarak fungal izolasyonlarla birlikte morfolojik ve mikroskobik tekniklerle tanılamalar yapılmıştır. 
Çalışma sonunda depo nohutlarında Blotter yöntemi ile fungal flora içeriği bakımından Aspergillus spp. (%42), 
Rhizopus stolonifer (%29), Penicillium sp. (%13), Alternaria spp. (%7), Curvularia spp. (%5) ve Trichoderma
spp. (%4) tespit edilirken, PDA yöntemiyle yapılan izolasyonlarda da Aspergillus spp. (%39), Rhizopus 
stolonifer (%35), Penicillium sp. (%12), Trichoderma spp. (%9), Alternaria spp. (%3), Curvularia spp. (%2) 
tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Adıyaman ilinden elde edilen bu sonuçlar nohut mikroflorasının mücadelesi için 
yapılacak yeni çalışmalara yol gösterici niteliğindedir
 
With the rapid increase in the world population, food accessibility and food safety problems are increasing day 
by day. There are some fungal disease factors that limit production and yield in chickpea cultivation, which has a 
high protein content, is easy to digest, and has wide adaptability. In order to determine this fungal flora 
especially seen during storage, a total of thirty-four different chickpea seed samples, eight of which were taken 
from the chickpeas stored in open stack form in the Merkez, Kâhta and Besni districts of Adıyaman province, in 
2021 and twenty-six from the products of 2022, were examined. Identifications were made with morphological 
and microscopic techniques together with fungal isolations using Blotter and PDA method from these seeds. At 
the end of the study, the fungal flora content of Aspergillus spp. (42%), Rhizopus stolonifer (29%), Penicillium 
sp. (13%), Alternaria spp. (7%), Curvularia spp. (5%) and Trichoderma spp. (4%) was detected. In isolations 
made by PDA method, Aspergillus spp. (39%), Rhizopus stolonifer (35%), Penicillium sp. (12%), Trichoderma
spp. (9%), Alternaria spp. (3%), Curvularia spp. (2%) was detected. These results obtained from Adıyaman 
province are guiding for additional studies to be carried out for the control of chickpea microflora.