Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Covid-19 pandemisi sürecinde sporcu üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Bozyılan, Eren
dc.contributor.author Murathan, Gamze
dc.contributor.author Murathan, Fatih
dc.contributor.author Dündar, Aykut
dc.date.accessioned 2023-02-02T07:37:38Z
dc.date.available 2023-02-02T07:37:38Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/4442
dc.description.abstract Amaç: Bu araştırmada Covid-19 pandemisi sürecinde sporcu üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Adıyaman Üniversitesi’nde öğrenim gören sporcu üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubu ise 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adıyaman Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun farklı bölümlerinde öğrenim gören 165 kadın ve 212 erkek olmak üzere 377 sporcu üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yeme davranışı farkındalık seviyesini ölçmek için Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ30) ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Sporcu öğrencilerin yeme farkındalığı ölçeği toplam puanı ile sosyal görünüş kaygısı ölçeği toplam puanı arasında ortanın üstünde pozitif yönde güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Genç erişkin bireylerde sağlığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla yürütülen eğitim programlarında yeme farkındalığı uygulamalarının da göz önünde bulundurularak farklı diyet yaklaşımlarını içeren eğitimlerin de verilmesi gerektiği düşünülmektedir. tr
dc.description.abstract Aim: In this study, it was aimed to examine the effects of eating awareness and social appearance anxiety levels of athlete university students in terms of various variables (age, gender, sports age, etc.) during the Covid-19 Pandemic process. Materials and Methods: The population of the research consists of university students studying at Adıyaman University. The sample group of the study consists of a total of 377 athlete university students, 165 female and 212 male, studying in different departments of the Physical Education and Sports School of Adıyaman University in the 2020-2021 academic year. Eating Awareness Scale (EAS30) and Social Appearance Anxiety Scale (SAAS) were used to measure the level of eating behavior awareness as data collection tools in the study. Results: A strong positive correlation was found between the total score of the athlete students' eating awareness scale and the total score of the social appearance anxiety scale. Conclusion: It is thought that trainings including different dietary approaches should be given by taking into account the eating awareness practices in the education programs carried out for the protection and improvement of health in young adults. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Covid-19 tr
dc.subject Pandemi tr
dc.subject Sporcu Öğrenci tr
dc.subject Yeme Farkındalığı tr
dc.subject Sosyal Görünüş tr
dc.subject Pandemic tr
dc.subject Athlete Student tr
dc.subject Eating Awareness tr
dc.subject Social Appearance tr
dc.title Covid-19 pandemisi sürecinde sporcu üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi tr
dc.title.alternative Evaluation of eating awareness and social appearance anxiety levels of athletic university students during the Covid-19 pandemic tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-8450-880X tr
dc.contributor.authorID 0000-0003-3325-0252 tr
dc.contributor.authorID 0000-0001-8887-4463 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-1012-1274 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, 02040, Adıyaman-Türkiye tr
dc.identifier.endpage 200 tr
dc.identifier.issue 3 tr
dc.identifier.startpage 191 tr
dc.identifier.volume 8 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster