Amaç: Bu araştırmada Covid-19 pandemisi sürecinde
sporcu üniversite öğrencilerinin yeme farkındalığı ve
sosyal görünüş kaygısı düzeylerinin çeşitli değişkenler
açısından etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma evrenini Adıyaman
Üniversitesi’nde öğrenim gören sporcu üniversite
öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem
grubu ise 2020-2021 eğitim öğretim yılında Adıyaman
Üniversitesi’nin Beden Eğitimi ve Spor
Yüksekokulunun farklı bölümlerinde öğrenim gören
165 kadın ve 212 erkek olmak üzere 377 sporcu
üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri
toplama aracı olarak yeme davranışı farkındalık
seviyesini ölçmek için Yeme Farkındalığı Ölçeği
(YFÖ30) ile Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ)
kullanılmıştır.
Bulgular: Sporcu öğrencilerin yeme farkındalığı ölçeği
toplam puanı ile sosyal görünüş kaygısı ölçeği toplam
puanı arasında ortanın üstünde pozitif yönde güçlü bir
ilişki tespit edilmiştir.
Sonuç: Genç erişkin bireylerde sağlığın korunması ve
geliştirilmesi amacıyla yürütülen eğitim programlarında
yeme farkındalığı uygulamalarının da göz önünde
bulundurularak farklı diyet yaklaşımlarını içeren
eğitimlerin de verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Aim: In this study, it was aimed to examine the effects
of eating awareness and social appearance anxiety levels
of athlete university students in terms of various
variables (age, gender, sports age, etc.) during the
Covid-19 Pandemic process.
Materials and Methods: The population of the research
consists of university students studying at Adıyaman
University. The sample group of the study consists of a
total of 377 athlete university students, 165 female and
212 male, studying in different departments of the
Physical Education and Sports School of Adıyaman
University in the 2020-2021 academic year. Eating
Awareness Scale (EAS30) and Social Appearance
Anxiety Scale (SAAS) were used to measure the level
of eating behavior awareness as data collection tools in
the study.
Results: A strong positive correlation was found
between the total score of the athlete students' eating
awareness scale and the total score of the social
appearance anxiety scale.
Conclusion: It is thought that trainings including
different dietary approaches should be given by taking
into account the eating awareness practices in the
education programs carried out for the protection and
improvement of health in young adults.