Bu çalışmada, Balıkesir Türkiye’de marketlerde satılan bazı konserve ve dondurulmuş
sebze örneklerinde Pb, Ni, Ba, Fe, Zn, Mg, Mn, Al, Cu, Mo, Ca, B, Cr, Cd, V ve Co gibi
elementlerin tayini yapılmıştır. Çalışma, bezelye, bamya, barbunya, tatlı mısır, yeşil fasulye,
garnitür ve salça gibi rastgele seçilmiş 13 konserve ve dondurulmuş örneği kapsamaktadır.
Numunelerin çözünürleştirilmesi, kapalı kaplarda mikrodalga destekli yaş yakma kullanılarak
gerçekleştirilmiştir. Numunelerin element içerikleri ICP OES kullanılarak belirlenmiştir. Buna
göre numunelerdeki element içeriklerinin Ni için 0,16-1,86 mg kg-1; Ba için 0,33-5,02 mg kg-1;
Fe için 4,20-32,22 mg kg-1; Zn için 1,65-14,64 mg kg-1; Mg için 124,83-1016,79 mg kg-1; Mn için
0,87-4,99 mg kg-1; Al için 0,32-1,74 mg kg-1; Cu için 0,78-14,97 mg kg-1; Mo için 0,38-4,24 mg
kg-1; Ca için 42,60-1607,40 mg kg-1 ve B için 0,96-7,56 mg kg-1 aralığında olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca, Pb elementi sadece donmuş bezelye numunesinde 1,3±0,1 mg kg-1 olarak belirlenmiştir.
Genel olarak, donmuş örneklerde element içeriklerinin en yüksek olduğu gözlenmiştir. Beslenme
açısından değerlendirildiğinde, elementlerin tahmini günlük alımları, Dünya Sağlık Örgütü, Türk
Gıda Kodeksi ve İlaç Enstitüsü tarafından belirlenen, sırasıyla, tüketilmesi tavsiye edilen günlük
miktar (RDA), beslenme referans değerleri (TFC) ve günlük tolere edilebilir üst alım seviyeleri
(UL) ile karşılaştırılmıştır. Sonuçlar, analiz edilen numunelerin element içeriklerinin, çeşitli
sağlık kuruluşları tarafından belirlenen sınırları aşmadığını göstermiştir. Bu ürünlerin potansiyel
kirliliği halk sağlığı için önemli bir tehdit olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, bu
örneklere ait kimyasal analiz sonuçlarının izlenmesi gıda endüstrisi için hayati bir stratejidir.
In this work, determination of some elements including Pb, Ni, Ba, Fe, Zn, Mg, Mn, Al,
Cu, Mo, Ca, B, Cr, Cd, V and Co was carried out in some canned and frozen vegetable samples
sold in Balıkesir, Türkiye. The study covered randomly chosen 13 canned and frozen samples
such as green peas, okra, shell bean, sweet corn, green beans, garniture and tomato paste.
Mineralization of the samples was achieved using microwave assisted wet digestion in closed
vessels. The element contents were determined using ICP OES. The element contents were
between 0.16-1.86 mg kg-1 for Ni; 0.33-5.02 mg kg-1 for Ba; 4.20-32.22 mg kg-1 for Fe; 1.65-
14.64 mg kg-1 for Zn; 124.83-1016.79 mg kg-1 for Mg; 0.87-4.99 mg kg-1 for Mn; 0.32-1.74 mg
kg-1 for Al; 0.78-14.97 mg kg-1 for Cu; 0.38-4.24 mg kg-1 for Mo; 42.60-1607.40 mg kg-1 for Ca
and 0.96-7.56 mg kg-1 for B. Additionally, Pb was determined in only frozen green peas as 1.3±0.1
mg kg-1. In general, the highest element contents were found in frozen samples. In terms of
nutritional assessment, estimated daily intakes of the elements were compared with recommended
dietary allowances (RDA), nutrition reference values (TFC) and daily tolerable upper intake
levels (UL) which were established by World Health Organization, Turkish Food Codex and
Institute of Medicine, respectively. The results showed that the element contents of the analysed
samples did not exceeded the permissible limits set by various health organizations. It is concluded that the contamination of these products may be an important threatening for public
health. Therefore, monitoring of these samples should be a vital strategy for food industry.