Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapıları

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ukav, İsmail
dc.contributor.author Emeksiz, Faruk
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:58:09Z
dc.date.available 2020-07-20T10:58:09Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/437
dc.description.abstract Bu çalışmada gıda sanayi ürünlerinden domates salçası, etlik piliç, dondurulmuş gıda, malt ve bira, bisküvi, bitkisel yağ ve makarnanın piyasa yapıları incelenmiştir. Analizde anket sonuçlarıyla birlikte Devlet Planlama Teşkilatı ve İstanbul Sanayi Odası’nın yayınlarından yararlanılmıştır. Çeşitli yoğunlaşma ölçütlerine göre yapılan analize göre ürünlerden malt ve birada çok yüksek, diğer ürünlerde orta derecede yoğunlaşma saptanmıştır. Buna göre malt ve birada piyasa yapısı oligopol olarak saptanırken, analizi yapılan diğer ürünlerde tekelci rekabet yapısının olduğu anlaşılmıştır. tr
dc.description.abstract In this study the market structures of tomato pulp, poultry frozen food, melt and beer biscuit, vegetable oil and macoroni products of food industry are investigated. Istatistical data SPO and CII, and the firm survey are used to in the analysis. According to analysis made for various concentration measures, it has understood that very high concentration is in beer, medium concentration is in the other prodcuts. While market structure is found as oligoply in beer, the structure of competitive monopoly is found to be in the other products which has analysed. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Gıda sanayi tr
dc.subject Piyasa yapısı tr
dc.subject Yoğunlaşma tr
dc.subject Food industry tr
dc.subject Market structure tr
dc.subject Concentration tr
dc.title Gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapıları tr
dc.title.alternative Market structures of products food industry tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 40619 tr
dc.contributor.authorID 5563 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Kahta Meslek Yüksekokulu tr
dc.contributor.department Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi tr
dc.identifier.endpage 54 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 42 tr
dc.identifier.volume 5 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYÜTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster