Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Kuraklık stresi altındaki biberiyenin (rosmarinus officinalis) uçucu yağ bileşenlerinin zamana bağlı olarak değişimi üzerine bir çalışma

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Kulak, Muhittin
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:20:18Z
dc.date.available 2020-07-20T10:20:18Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/414
dc.description.abstract Bu çalışma ile birlikte, kuraklık stresi altındaki biberiyenin (Rosmarinus officinalis) uçucu yağ profilinde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Biberiye yaprağı örnekleri üç ardışık gün içerisinde toplanmış ve daha sonra kuraklık stresine maruz bırakılan bitkiler iyileştirme amaçlı sulanmıştır. Sonuç olarak GC-MS Headspace sistemi ile yapılan analize göre 26 bileşen belirlenmiştir. a-pinen, kamfen, β-pinen, β-myrcene, p-cymene, D-limonen, okaliptol ve kafur, tanımlanan bileşiklerin % 84, 874'ünü temsil eden ana bileşenler olarak belirlenmiştir. Bu bileşiklerin a-pinen, β-myrcene ve kafur yüzdesi kuraklıkla artmış, ancak β-pinen yüzdesi azalmıştır. Ayrıca, Zayıflatılmış Toplam Yansıma Fourier Dönüşümü Kızılötesi spektroskopisi kullanılarak biberiye yapraklarındaki lipit, amit ve karbonhidrat bölgelerinde meydana gelen değişimler de incelenmiştir. Lipitlere, amitlere ve karbonhidratlara karşılık gelen 2920 ila 2852, 1727 ila 1687 ve 1452 ila 1035 cm-1 bant yoğunluklarının sırasıyla CRD1, CRD2, CRD3, CD3, SD3, SRD1'de daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Tüm deney grupları dikkate alındığında, kontrol grubunda lipit, amit ve karbonhidrat bant yoğunluklarının kısmen daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Deney gruplarının ayrımı için varyans analizi, kümeleme analizi ve temel bileşen analizi yapılmıştır. Kuraklık ve sulanan (kontrol grubu) gruplar, ayırt edici istatistiksel araçlar kullanılarak doğru bir şekilde ayırt edilmiş ve doğrulanmıştır. Ayrıca değişen çevresel koşullara yanıt olarak metabolitlerin olası rolü ortaya konulmuştur. tr
dc.description.abstract Along with the present study, the changes in essential oil profile of rosemary (Rosmarinus officinalis) under drought stress were investigated. The leaf samples of rosemary were collected on three consecutive days and then the drought stressed groups were irrigated as recovery stage. Accordingly, 26 compounds were identified using gas-chromatography coupled with headspace system. Of the compounds, α-pinene, camphene, β-pinene, β-myrcene, p-cymene, D-limonene, eucalyptol, and camphor are of the major compounds, representing the 84.874 % of the identified compounds. Of those compounds, α-pinene, β-myrcene, and camphor percentage increased with the drought but the percentage of β-pinene decreased. Moreover, the changes in lipid, amide and carbohydrate regions for the samples were examined using Attenuated Total Reflectance Fourier Transform Infrared spectroscopy. The intensities: 2920 to 2852, 1727 to 1687 and 1452 to 1035 cm-1 bands corresponding to the lipids, amides, and carbohydrates, respectively were higher in CRD1, CRD2, CRD3, CD3, SD3, SRD1. Considered all experimental groups, the intensities were partially higher in control group. For the discrimination of the experimental groups, variance analysis, clustering analysis, and principal component analysis were performed. Drought and well-watered (control) groups were clearly discriminated and confirmed using differential statistical tools, suggesting the plausible role of metabolites in response to the changing environmental conditions. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject ATR-FTIR tr
dc.subject Kuraklık tr
dc.subject Uçucu yağ tr
dc.subject GC-MS Headspace tr
dc.subject Biberiye tr
dc.subject Rosmarinus officinalis tr
dc.subject ATR-FTIR tr
dc.subject Drought tr
dc.subject Essential oil tr
dc.subject GC-MS headspace tr
dc.subject Rosemary tr
dc.subject Rosmarinus officinalis tr
dc.title Kuraklık stresi altındaki biberiyenin (rosmarinus officinalis) uçucu yağ bileşenlerinin zamana bağlı olarak değişimi üzerine bir çalışma tr
dc.title.alternative A time-course study on essential oil of rosemary (rosmarinus officinalis) under drought stress tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 14373 tr
dc.contributor.department Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Yusuf Şerefoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi tr
dc.identifier.endpage 189 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 165 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster