Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Kızılötesi kurutma sırasında kumkuat dilimlerinin kütle transferinin deneysel ve modelleme incelemesi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Küçük, İlknur
dc.contributor.author Doymaz, İbrahim
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:18:15Z
dc.date.available 2020-07-20T10:18:15Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/411
dc.description.abstract Bu çalışmada, kızılötesi kurutma sırasında kumkuat dilimlerinin kütle transferi araştırılmıştır. Kurutma parametresi olarak kızılötesi radyasyon gücünün (50-88 W) kumkuat dilimlerinin kurutma karakteristiği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Kızılötesi gücün, kumkuat dilimlerinin kurumasını ve renk özelliklerini etkilediği ve kuruma süresinin artan kızılötesi güç ile azaldığı belirlenmiştir. Doğrusal olmayan regresyon analizi kullanılarak beş farklı matematiksel model nem oranları için değerlendirilmiştir. Regresyon analiz sonuçları Midilli & Kucuk modelinin en düşük 2 ve RMSE değerleri ve en yüksek R2 değerleri ile kurutma davranışını tanımlayan en iyi model olduğunu göstermiştir. Her bir kızılötesi güçteki efektif nem difüzyonu, Fick’in ikinci difüzyon yasası ile belirlenmiştir, güçteki artış efektif nem difüzyonunda 8.31×10−9 ve 1.89 10−8 m2/s arasında artışa yol açmıştır. Efektif nem difüzyonun kızılötesi güçe bağımlılığı modifiye bir Arrhenius tipi denklem ile ifade edilmiştir. Aktivasyon enerjisi modifiye Arrhenius tipi denklem ile 1.92 kW/kg olarak hesaplanmıştır. Kızılötesi güçteki artma ile ΔE'de pozitif bir etki gözlemlenmiş ve kızılötesi radyasyon gücündeki yükselme ile bu etki azalmıştır. Bununla birlikte kızılötesi radyasyon gücündeki yükselmenin chroma değerlerini artırdığı gözlenmiştir. tr
dc.description.abstract In this work, mass transfer of kumquat slices was investigated during infrared drying. The effect of the infrared radiation power (50-88 W) on the drying characteristics of the kumquat slices was evaluated as the drying parameter. It was determined that the infrared power affected the drying and colour characteristics of kumquat slices and drying time decreased with increased infrared power. Five different mathematical models were evaluated for moisture ratios using nonlinear regression analysis. The results of regression analysis indicated that the Midilli & Kucuk model is the best model to describe the drying behaviour with the lowest (*) and RMSE values and highest R2 values. The effective moisture diffusivity at each infrared power was determined by Fick’s second law of diffusion, an increase in the power led to increase in the effective moisture diffusivity between 8.31×10−9 and 1.89×10−8 m2/s. The dependence of effective moisture diffusivity on infrared power was expressed by a modified Arrhenius type equation. Activation energy was estimated by a modified Arrhenius type equation as 1.92 kW/kg. A positive effect was observed on the ΔE with increasing in infrared power and with rising in infrared radiation power it was tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Aktivasyon enerjisi tr
dc.subject Efektif nem difüzyonu tr
dc.subject Kumkuat tr
dc.subject Kızılötesi kurutma tr
dc.subject Activation energy tr
dc.subject Effective moisture diffusivity tr
dc.subject Kumquat tr
dc.subject Infrared drying tr
dc.title Kızılötesi kurutma sırasında kumkuat dilimlerinin kütle transferinin deneysel ve modelleme incelemesi tr
dc.title.alternative Experimental and modeling investigation of mass transfer during infrared drying of kumquat slices tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 189650 tr
dc.contributor.authorID 43545 tr
dc.contributor.department Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü tr
dc.identifier.endpage 65 tr
dc.identifier.issue 1 tr
dc.identifier.startpage 48 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster