dc.contributor.author |
Küçük, İlknur |
|
dc.contributor.author |
Doymaz, İbrahim |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-20T10:18:15Z |
|
dc.date.available |
2020-07-20T10:18:15Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.identifier.issn |
2147-1630 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/411 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, kızılötesi kurutma sırasında kumkuat dilimlerinin kütle transferi araştırılmıştır. Kurutma parametresi olarak kızılötesi radyasyon gücünün (50-88 W) kumkuat dilimlerinin kurutma karakteristiği üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Kızılötesi gücün, kumkuat dilimlerinin kurumasını ve renk özelliklerini etkilediği ve kuruma süresinin artan kızılötesi güç ile azaldığı belirlenmiştir. Doğrusal olmayan regresyon analizi kullanılarak beş farklı matematiksel model nem oranları için değerlendirilmiştir. Regresyon analiz sonuçları Midilli & Kucuk modelinin en düşük 2
ve RMSE değerleri ve en yüksek R2 değerleri ile kurutma davranışını tanımlayan en iyi model olduğunu göstermiştir. Her bir kızılötesi güçteki efektif nem difüzyonu, Fick’in ikinci difüzyon yasası ile belirlenmiştir, güçteki artış efektif nem difüzyonunda 8.31×10−9 ve 1.89 10−8 m2/s arasında artışa yol açmıştır. Efektif nem difüzyonun kızılötesi güçe bağımlılığı modifiye bir Arrhenius tipi denklem ile ifade edilmiştir. Aktivasyon enerjisi modifiye Arrhenius tipi denklem ile 1.92 kW/kg olarak hesaplanmıştır. Kızılötesi güçteki artma ile ΔE'de pozitif bir etki gözlemlenmiş ve kızılötesi radyasyon gücündeki yükselme ile bu etki azalmıştır. Bununla birlikte
kızılötesi radyasyon gücündeki yükselmenin chroma değerlerini artırdığı gözlenmiştir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this work, mass transfer of kumquat slices was investigated during infrared
drying. The effect of the infrared radiation power (50-88 W) on the drying
characteristics of the kumquat slices was evaluated as the drying parameter. It was
determined that the infrared power affected the drying and colour characteristics of
kumquat slices and drying time decreased with increased infrared power. Five different
mathematical models were evaluated for moisture ratios using nonlinear regression
analysis. The results of regression analysis indicated that the Midilli & Kucuk model is
the best model to describe the drying behaviour with the lowest (*) and RMSE values
and highest R2 values. The effective moisture diffusivity at each infrared power was
determined by Fick’s second law of diffusion, an increase in the power led to increase in
the effective moisture diffusivity between 8.31×10−9 and 1.89×10−8 m2/s. The
dependence of effective moisture diffusivity on infrared power was expressed by a
modified Arrhenius type equation. Activation energy was estimated by a modified
Arrhenius type equation as 1.92 kW/kg. A positive effect was observed on the ΔE with
increasing in infrared power and with rising in infrared radiation power it was |
tr |
dc.language.iso |
en |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Aktivasyon enerjisi |
tr |
dc.subject |
Efektif nem difüzyonu |
tr |
dc.subject |
Kumkuat |
tr |
dc.subject |
Kızılötesi kurutma |
tr |
dc.subject |
Activation energy |
tr |
dc.subject |
Effective moisture diffusivity |
tr |
dc.subject |
Kumquat |
tr |
dc.subject |
Infrared drying |
tr |
dc.title |
Kızılötesi kurutma sırasında kumkuat dilimlerinin kütle transferinin deneysel ve modelleme incelemesi |
tr |
dc.title.alternative |
Experimental and modeling investigation of mass transfer during infrared drying of kumquat slices |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
189650 |
tr |
dc.contributor.authorID |
43545 |
tr |
dc.contributor.department |
Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya-Metalurji Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
65 |
tr |
dc.identifier.issue |
1 |
tr |
dc.identifier.startpage |
48 |
tr |
dc.identifier.volume |
9 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
tr |