Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Farklı zeytin dokularında OeMVK gen ekspresyonunun gerçek zamanlı PZR kullanarak analizi

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Deniz Sönmez, Görkem
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:12:00Z
dc.date.available 2020-07-20T10:12:00Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/406
dc.description.abstract Oleaceae familyası üyesi zeytin ağacı (Olea europaea L.), doğu Akdeniz bölgesinde tarih öncesi zamanlardan beri kültüre alınmış, her daim yeşil ve küçük bir ağaçtır. Zeytin, Akdeniz diyetinin en önemli unsurlarından biridir. Zeytinyağının, zeytin meyvesinin ve yapraklarının farmakolojik özellikleri, hastalık yönetimindeki aktif rolleri nedeniyle, sağlıklı bir diyetin yanı sıra ilacın da önemli bileşenleri olarak kabul edilmiştir. Mevalonat Kinaz, (MVK; EC 2.7.1.36; ATP:(R)- mevalonat 5-fosfotransferaz) bitkilerde MVA (Mevalonat) yolağında isoprenoid biyosentezinin birinci enzimidir. Bu çalışmada Olea europea’ ya ait MVK (Mevalonat Kinaz) geni başarı ile klonlanmış ve OeMVK (erişim numarası: MH427085) olarak isimlendirilmiştir. OeMVK genine ait ORF (Open Reading Frame) 1164 bp uzunluğundadır. OeMVK protein 387 amino asitten oluşmaktadır. Homolog dizi analizlerine göre OeMVK proteinini en yüksek benzerliği %97 ile Catharanthus roseus mevalonat kinaz 2a ile göstermiştir. Anlık gösterimli PZR ile OeMVK’ nın zeytine ait tüm dokularda üretildiği ve transkripsiyon seviyesinin ham meyvede bir miktar daha fazla olmakla birlikte tüm dokularda aşağı yukarı benzer bir seviyede olduğu gözlenmiştir. Zeytin MVK geninin moleküler karakterizasyonu ve transkripsiyon seviyesinin tespiti için tüm zeytin dokuları ile çalışılmıştır. tr
dc.description.abstract Olive tree (Olea europaea L.) that is a member of the Oleaceae family, is an evergreen, small tree that have been cultivated since prehistoric times in the eastern Mediterranean region. Olive is one of the vital components of Mediterranean diet. The pharmacological properties of olive oil, the olive fruit, and its leaves have been recognized as important components of a healthy diet as well as medicine because of their active role in diseases management. Mevalonate Kinase (MVK; EC 2.7.1.36; ATP:(R)- mevalonate 5-phosphotransferase) is the first enzyme in the plant isoprenoid biosynthesis in MVA (Mevalonate) pathway. In this study the MVK (Mevalonate Kinase) gene was cloned successfully from Olea europea, and named OeMVK (accession number: MH427085). The ORF (Open Reading Frame) of OeMVK was 1164 bp. OeMVK protein was consisted of 387 amino acids. Homologous sequence analysis showed that amino acid sequence of OeMVK had the highest identity of 97% with Catharanthus roseus mevalonate kinase 2a. Real-time PCR assay demonstrated that OeMVK was constitutively expressed in all tissues of olive with a similar transcription level with a slightly increase in unripe fruit. The molecular characterization of olive MVK gene and its expression level were speculated by taking the all olive tissues into account. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Olea europea tr
dc.subject Zeytin tr
dc.subject Gen ekspresyonu tr
dc.subject Mevalonate kinaz tr
dc.subject Olea europea tr
dc.subject Olive tr
dc.subject Gene expression tr
dc.subject Mevalonate kinase tr
dc.title Farklı zeytin dokularında OeMVK gen ekspresyonunun gerçek zamanlı PZR kullanarak analizi tr
dc.title.alternative Analysis of OeMVK gene expression in different olive tissues using real time PCR tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 130350 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü tr
dc.identifier.endpage 241 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 230 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster