Teknolojik ilerlemeler, gıda ürünlerinin besin değerini artırmak ve tüketiciler için sağlıklı ürünler üretmek amacıyla gıda işleme sürecinde yeni gıda bileşenleri kullanımını desteklemektedir. Sağlıklı gıdalara artan talep, karotenoidlerle zenginleştirilmiş gıdalara olan ilgiyi arttırmaktadır. Likopende bunlardan birisi olup, fonksiyonel bir etken içeren doğal bir gıda maddesidir. Likopen, olgun domates ve domates ürünlerinin karakteristik koyu-kırmızı renginden sorumlu olan doğal bir pigmenttir. Doğal veya kimyasal sentez yoluyla elde edilen likopen, gıda ürünleri, içecek ve yem formülasyonlarına eklenmektedir. Doğal bir antioksidan olan likopen, oksidatif strese bağlı olarak gelişen serbest radikallerin yok edilmesinde etkili rol oynar. Antioksidan özelliği sayesinde bazı kalp ve kanser hastalıklarının önlenmesinde koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Technological advances support the use of new food components in the duration of food processing for the purpose of increasing the nutritional value of food products and produce healthy products for consumers. Increasing demand for healthy foods increases the interest in foods enriched with carotenoids. Lycopene is one of them, it is a natural foodstuff that contains a functional factor. Lycopene is a natural pigment that is responsible for the characteristic dark-red color of ripe tomatoes and tomato products. Lycopene, obtained by natural or chemical synthesis, is added to food products, beverage and feed formulations. Lycopene, a natural antioxidant, plays an effective role in the destroying of free radicals depending on oxidative stress. Thanks to its antioxidant properties, it has protective effect in the prevention of some heart and cancer diseases.