Bu çalışma, Gaziantep ilinde yetiştirilen kiraz (Prunus avium L.) bahçelerinin (N, P, K, Fe, Zn, Cu ve Mn) beslenme durumları ile toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yörede yeni yaygınlaşan 20 adet kiraz bahçesinden kış dönemine geçiş sürecinde bitkiler dinlenme halinde iken toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; bünye yönünden topraklar kiraz yetiştiriciliği için uygun olup, toprakların tamamında tuzluluk sorunu yoktur. Bahçelerin tamamında pH kiraz yetiştiriciliği için uygundur. Toprakların tamamında kireç yüksek bulunmuştur. Kiraz bahçeleri topraklarının %80.00’inde organik madde yetersizdir. Bahçe topraklarının %70.0’inin azot, %25’inin fosfor, %35’inin potasyum bakımından yetersiz bulunmuştur. Toprakların demir, bakır ve mangan bakımlarından tümünün yeterli bulunurken yaklaşık %50’sinde çinko bakımından yetersiz olduğu belirlenmiştir.
In this study, Gaziantep province in order to determine some physical and chemical properties of the soil and the nutritional status of the Cherry (Prunus avium L.) orchards. For this purpose, soil samples were taken from 20 recently established cherry garden in the region while the plants were resting in the winter season. According to the results of the research; the soil in terms of structure is suitable for cherry farming. there is no salinity problem in the whole of the soils. The pH of the entire garden is suitable for cherry growing. Lime is found all over the soils. Cherry gardens are insufficient organic matter at 80.00% of the soils. Garden soils of 70.0% of nitrogen, 25% of phosphorus, and 35% of potassium have been found inadequate. It has been determined that the soils are sufficient for iron, copper and manganese, but not enough for about 50% of zinc contents.