Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Ukav, İsmail
dc.contributor.author Emeksiz, Faruk
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:05:15Z
dc.date.available 2020-07-20T10:05:15Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/401
dc.description.abstract Bu çalışmada, 1987-1998 dönemi için gıda ve içki sektörlerine ait işyeri ve çalışan sayısı ile katma değer verileri kullanılarak verimlilik analizi yapılmıştır. Analizde gıda sanayi kapsamında yer alan alt sektörler ayrı ayrı, içki sanayi ise genel olarak incelenmiştir. Verimlilik artışını belirlemede işgücü verimliliği yöntemi kullanılmıştır. Analizde 1987 yılı baz alınarak verimlilik indeksleri oluşturulmuş ve ilgili dönem içerisinde verimlilikte meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre 1987-1998 döneminde gıda ve içki sanayinde işgücü verimlilik değerinin kamuda % 0.18 oranında azaldığı, özel sektörde % 36.93 oranında arttığı saptanmıştır. Kamu sektörü işgücü verimliliğinde görülen azalmanın nedeni, katma değerde meydana gelen azalışın istihdamdaki azalış oranından daha fazla olmasıdır. tr
dc.description.abstract In this study, productivity analysis is fullfilled by using the number of employees and establishment and data of value added which belongs to food and beverage sector for the pperiod of 1987-1998. In the analysis, sub-sectors in the food industry have been studied seperately; beverage industry, on the ather hand, has been studied generally. The method of labour productivity has been used to determine the increasing of productivity. In analysis indexes of productivity has been made up for the year of 1987 and changings occuring in productivity in the same period has been studied. According to the results of analysis, the value of productivity of labour in the food and beverage industry has been found to have decreased by 0.18 % in public and increased in private sector by 36.93 %. The reason why in the productivity labour of public sector, the decreasing occuring in the value added is much more than in the decrasing of the employment. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Gıda sanayi tr
dc.subject Verimlilik tr
dc.subject İşgücü verimliliği tr
dc.subject Food industry tr
dc.subject Productivity tr
dc.subject Productivity of labour tr
dc.title Gıda sanayinde verimlilik analizleri tr
dc.title.alternative Productivity analyses in food industry tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 40619 tr
dc.contributor.authorID 5563 tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Kahta Meslek Yüksekokulu, Muhasebe ve Vergi tr
dc.identifier.endpage 13 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 1 tr
dc.identifier.volume 5 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYÜTAYAM) tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster