Bu çalışmada, 1987-1998 dönemi için gıda ve içki sektörlerine ait işyeri ve çalışan sayısı ile katma değer verileri kullanılarak verimlilik analizi yapılmıştır. Analizde gıda sanayi kapsamında yer alan alt sektörler ayrı ayrı, içki sanayi ise genel olarak incelenmiştir. Verimlilik artışını belirlemede işgücü verimliliği yöntemi kullanılmıştır. Analizde 1987 yılı baz alınarak verimlilik indeksleri oluşturulmuş ve ilgili dönem içerisinde verimlilikte meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre 1987-1998 döneminde gıda ve içki sanayinde işgücü verimlilik değerinin kamuda % 0.18 oranında azaldığı, özel sektörde % 36.93 oranında arttığı saptanmıştır. Kamu sektörü işgücü verimliliğinde görülen azalmanın nedeni, katma değerde meydana gelen azalışın istihdamdaki azalış oranından daha fazla olmasıdır.
In this study, productivity analysis is fullfilled by using the number of employees and establishment and data of value added which belongs to food and beverage sector for the pperiod of 1987-1998. In the analysis, sub-sectors in the food industry have been studied seperately; beverage industry, on the ather hand, has been studied generally. The method of labour productivity has been used to determine the increasing of productivity. In analysis indexes of productivity has been made up for the year of 1987 and changings occuring in productivity in the same period has been studied. According to the results of analysis, the value of productivity of labour in the food and beverage industry has been found to have decreased by 0.18 % in public and increased in private sector by 36.93 %. The reason why in the productivity labour of public sector, the decreasing occuring in the value added is much more than in the decrasing of the employment.