Adiyaman University Repository

Doğu Akdeniz Bölgesindeki süzme balların naftalin kalıntısı düzeylerinin belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Gölge, Özgür
dc.contributor.author Hepsağ, Fatma
dc.contributor.author Kılınççeker, Osman
dc.date.accessioned 2020-07-20T10:03:30Z
dc.date.available 2020-07-20T10:03:30Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.issn 2667-4092
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/398
dc.description.abstract Bal, bal arılarının (Apismellifera L.) çiçek nektarlarını kullanarak ürettiği tatlı ve doğal bir besindir. Son yıllarda, Türkiye’deki ballarda insan sağlığını tehdit eden kalıntıların varlığı gündeme gelmektedir. Naftalin, bal peteğinde, güvelere karşı kullanılan bir kimyasaldır. Naftalin solunduğu zaman insanda yorgunluk, başağrısı, kansızlık ve solgunluk gibi belirtiler gösterir. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre naftalin miktarı balda maksimum 10 ppb olmalıdır. Bu araştırmada; 2015 ve 2016 yıllarında Adana, Osmaniyeve Mersin illerindeki market ve bal üreticilerinden tedarik edilen toplam 90 adet süzme balda GC-MS ile naftalin analizleri yapılmış ve kullanılan analiz metodunda validasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Naftalin, örneklerin sadece bir tanesinde 115.234 ppb düzeyinde tespit edilmiştir. Bulunan sonuçlar; bal üretiminde geçmiş yıllara göre üreticilerin ve tüketicilerin kimyasal kullanımı konusunda daha bilinçlenmiş olduğunu göstermesine rağmen, bu konudaki resmi denetimlerin devam etmesi gerektiği düşünülmektedir. tr
dc.description.abstract Honey is a sweet nutrient made by honey bees (Apismellifera L.) using nectar from flowers. In recent years; the presences of residues threatening human health in honey come into question in Turkey. Naphthalene is a chemical used against moth and can be used to protect honeycomb. If naphthalene is respired; fatigue, headache, anemia and pallor may occur. According to Turkish Food Codex Honey Communique; the maximum level of naphthalene must be 10 ppb in honey. In this research; Naphthalene analyzes were carried out with GC-MS in a sum of 90 honey supplied from market and honey producers in Adana, Osmaniye and Mersin provinces at 2015 and 2016 and validation studies were performed on the analysis method used. Naphthalene was determined just in one of samples at 115.234 ppb. Although the results show that producers and consumers are being more conscious about using chemical in honey production as compared to previous years, official inspections should continue. tr
dc.language.iso tr tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Bal tr
dc.subject Naftalin tr
dc.subject GC-MS tr
dc.subject SPME tr
dc.subject Honey tr
dc.subject Naphthalene tr
dc.subject GC-MS tr
dc.subject SPME tr
dc.title Doğu Akdeniz Bölgesindeki süzme balların naftalin kalıntısı düzeylerinin belirlenmesi tr
dc.title.alternative Determination of naphthalene levels of honey in Eastern Mediterranean Region tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 233512 tr
dc.contributor.authorID 144935 tr
dc.contributor.authorID 33567 tr
dc.contributor.department Alaaddin Keykubat Üniversitesi, ALTSO Turizm MYO, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü tr
dc.contributor.department Korkut Ata Üniversitesi, Kadirli Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Bölümü tr
dc.contributor.department Adıyaman Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü tr
dc.identifier.endpage 23 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 14 tr
dc.identifier.volume 5 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Arazi Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Dergisi (ADYÜTAYAM) tr


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account