Orta Karadeniz Bölgesi’nin coğrafik durumu, iklimi ve ekolojisi fasulyede geniş bir varyasyonun oluşmasına neden olmuştur. Bölge içinde yetiştiriciliği yapılan yerel fasulye populasyonlarındaki fenotipik varyabilite morfolojik özellikleri farklı yerel fasulye populasyonlarının toplanarak tanımlamalarına imkân sağlamıştır. Bu kapsamda Orta Karadeniz Bölgesi sınırları içinde yer alan 4 İl, 15 ilçe ve 41 köy gezilerek 54 adet yerel fasulye populasyonu toplanmıştır. Toplanan fasulye populasyonları tohum şekli ve renkleri dikkate alınarak 72 adet alt örneğe ayrılmıştır. 72 adet alt örneğin 12-14/05/2010 tarihlerinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün deneme arazisinde ekimleri gerçekleştirilmiş olup alt örneklerin morfolojik karakterizasyonları sonucunda 25 adedinin bodur, 41 adedinin yarı sarılıcı, geriye kalan 6 adedinin ise sarılıcı tip formunda oldukları tespit edilmiştir. Elde edilen karakterizasyon verileri ile toplanan populasyonların birer seti Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün bünyesinde bulunan Ulusal Gen Bankası’na teslim edilerek mevcut bitkisel çeşitliliğin geleceğe aktarılmasına katkıda bulunulmuştur.
Geographical position of Middle Black Sea Region together with its climate and ecology resulted in large variance in bean populations. The phenotypic variability in the locally cultivated domestic bean populations has enabled collection and identification of different domestic bean populations based on morphological properties. In this context 54 numbers domestic bean populations have been collected from 4 cities, 15 provinces and 41 villages in Middle Black Sea Region. Collected bean populations have been categorized into 72 numbers sub samples based on seed shape and color. Sub samples have been sown in Black Sea Agricultural Research Institute’s trial field in 12-14/05/2010. Morphological characterizations have revealed 25 samples were dwarf, 41 samples were semi-climbing and the remaining 6 samples were climbing type. A set of each studied sample has been submitted to National Gene Bank in the Aegean Agricultural Research Institute together with their characterization data, contributing to preservation of biological diversity for the future.