Bu çalışmada, ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) glutatyon redüktazı
(GR), 0, 25, 50, 100, 250 ve 500 mg/L neonikotinoid insektisit imidakloprid (IMI) ve tiyamethoksam’a (TMX) maruz bırakılmıştır. 25, 50, 100, 250 ve 500 mg/L
konsantrasyonlara maruz bırakılma ile, % GR aktivitesindeki değişimler, IMI
uygulamalarında sırasıyla; -1.01; +0.50; 0.00; 0.00 ve -1.01 olarak hesaplanırken, TMX
uygulamalarında sırasıyla -2.91; -1.46; -0.97; -1.46 ve -0.97 olarak hesaplanmıştır.
Kontrol aktivitesine göre GR aktivitelerinde istatistiksel bir değişiklik
gözlemlenmemiştir (p>0.05). Bu çalışma, test edilen neonikotinoid insektisitlerin GR
enzim aktivitelerinde önemli değişikliklere neden olmadığını göstermiştir.
In this study, glutathione reductase from baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae)
(GR) exposed to 0, 25, 50, 100, 250 and 500 mg/L neonicotinoid insecticides imidacloprid
(IMI) and thiamethoxam (TMX). Under the exposure of 25, 50, 100, 250 and 500 mg/L
concentrations, % GR activity alterations were calculated as -1.01; +0.50; 0.00; 0.00 and
-1.01 in IMI applications, while these alterations were calculated as -2.91; -1.46; -0.97;
-1.46 and -0.97 in TMX applications, respectively. According to control activity, no
statistical changes were observed in GR activities (p>0.05). The present study showed
that the tested neonicotinoid insecticides did not cause significant changes in GR enzyme
activities.