Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Ceviz (Juglans regia L.) ve zeytin (Olea europaea L.) yapraklarının antioksidan ve antiinflamatuvar aktivite açısından karşılaştırılması

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Çiçek Polat, Derya
dc.contributor.author Yılmaz Sarıaltın, Sezen
dc.contributor.author Çoban, Tülay
dc.contributor.author Coşkun, Maksut
dc.date.accessioned 2020-07-08T06:29:32Z
dc.date.available 2020-07-08T06:29:32Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.issn 2147-1630
dc.identifier.uri http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/382
dc.description.abstract Ceviz ve zeytin insanlar tarafından uzun yıllar boyunca gıda olarak tüketilmektedir. Sadece meyvelerinin yanı sıra yapraklarının da halk arasında kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada ceviz ve zeytin yapraklarının antioksidan ve antiinflamatuvar açısından karşılaştırılması yapılmıştır. In-vitro antioksidan etkinliğin değerlendirilmesi amacıyla DPPH• ve ABTS•+ radikal süpürücü aktivite yöntemleri kullanılmıştır. In-vitro antiinflamatuvar aktivitenin belirlenebilmesi amacıyla ise ısının indüklemesi ile hemolize uğrayan kırmızı kan hücrelerinin membran stabilizasyonları değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucunda, en yüksek antioksidan ve antiinflamatuvar aktivitenin ceviz yaprağı ekstresine ait olduğu bulunmuştur. IC50 değerleri DPPH serbest radikali süpürücü aktivite için 0.0530 mg mL-1; ABTS serbest radikali süpürücü aktivite için 0.0421 mg mL-1; insan kırmızı kan hücrelerinin membran stabilizasyon kapasitesi için 0.3959 mg mL-1 bulunmuştur. Aktivite düzeylerindeki farklılığın, ekstrelerin içerdikleri polifenolik bileşiklerin çeşitlerinin ve miktarlarının farklı olmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. tr
dc.description.abstract Walnut and olive are consumed by people as food for many years. It is seen that not only fruits but also leaves are used among the people. In this study, walnut and olive leaves were compared in terms of antioxidant and anti-inflammatory capacity. DPPH• and ABTS•+ free radical scavenging activity methods were used for determination antioxidant capacity. For an in vitro measure of anti-inflammatory activity, stabilization of human red blood cell membrane by heat induced membrane lysis was done. The results showed that walnut leaf extract had the highest antioxidant and anti-inflammatory activity with IC50 values of 0.0530 mg mL-1 for DPPH radical scavenging activity; 0.0421mg mL-1 for ABTS radical scavenging activity and 0.3959 mg mL-1 for human red blood cell membrane stabilization capacity. It is thought that the difference in the activity levels of extracts may be owing to the several types and amounts of polyphenolic compounds. tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Antioksidan tr
dc.subject Antiinflamatuvar tr
dc.subject Ceviz yaprağı tr
dc.subject Zeytin yaprağı tr
dc.subject Antioxidant tr
dc.subject Anti-inflammatory tr
dc.subject Walnut leaf tr
dc.subject Olive leaf tr
dc.title Ceviz (Juglans regia L.) ve zeytin (Olea europaea L.) yapraklarının antioksidan ve antiinflamatuvar aktivite açısından karşılaştırılması tr
dc.title.alternative Comparison of walnut (Juglans regia L.) and olive (Olea europaea L.) leaves in terms of antioxidant and anti-inflammatory activity tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 121663 tr
dc.contributor.authorID 204962 tr
dc.contributor.authorID 3572 tr
dc.contributor.department Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı tr
dc.contributor.department Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Toksikoloji Bölümü tr
dc.identifier.endpage 251 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 242 tr
dc.identifier.volume 9 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster