Ceviz ve zeytin insanlar tarafından uzun yıllar boyunca gıda olarak tüketilmektedir.
Sadece meyvelerinin yanı sıra yapraklarının da halk arasında kullanıldığı görülmektedir.
Bu çalışmada ceviz ve zeytin yapraklarının antioksidan ve antiinflamatuvar açısından
karşılaştırılması yapılmıştır. In-vitro antioksidan etkinliğin değerlendirilmesi amacıyla
DPPH• ve ABTS•+ radikal süpürücü aktivite yöntemleri kullanılmıştır. In-vitro
antiinflamatuvar aktivitenin belirlenebilmesi amacıyla ise ısının indüklemesi ile hemolize
uğrayan kırmızı kan hücrelerinin membran stabilizasyonları değerlendirilmiştir.
Çalışmamızın sonucunda, en yüksek antioksidan ve antiinflamatuvar aktivitenin ceviz
yaprağı ekstresine ait olduğu bulunmuştur. IC50 değerleri DPPH serbest radikali
süpürücü aktivite için 0.0530 mg mL-1; ABTS serbest radikali süpürücü aktivite için
0.0421 mg mL-1; insan kırmızı kan hücrelerinin membran stabilizasyon kapasitesi için
0.3959 mg mL-1 bulunmuştur. Aktivite düzeylerindeki farklılığın, ekstrelerin içerdikleri
polifenolik bileşiklerin çeşitlerinin ve miktarlarının farklı olmasından kaynaklanabileceği
düşünülmektedir.
Walnut and olive are consumed by people as food for many years. It is seen that not
only fruits but also leaves are used among the people. In this study, walnut and olive
leaves were compared in terms of antioxidant and anti-inflammatory capacity. DPPH• and
ABTS•+ free radical scavenging activity methods were used for determination antioxidant
capacity. For an in vitro measure of anti-inflammatory activity, stabilization of human
red blood cell membrane by heat induced membrane lysis was done. The results showed
that walnut leaf extract had the highest antioxidant and anti-inflammatory activity with
IC50 values of 0.0530 mg mL-1 for DPPH radical scavenging activity; 0.0421mg mL-1
for ABTS radical scavenging activity and 0.3959 mg mL-1 for human red blood cell
membrane stabilization capacity. It is thought that the difference in the activity levels of
extracts may be owing to the several types and amounts of polyphenolic compounds.