dc.contributor.author |
Çöteli, Ebru |
|
dc.date.accessioned |
2020-07-03T08:43:41Z |
|
dc.date.available |
2020-07-03T08:43:41Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.issn |
2147-1630 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace2.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/361 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışmada, A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A vitamini, E vitamini, C vitamini, malondialdehit (MDA), indirgenmiş glutatyon (GSH), yükseltgenmiş glutatyon (GSSG) miktarları Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. A. azurea Miller var. azurea bitkisinin yapraklarındaki A, E, C vitamini, MDA, GSH, GSSG miktarları sırası ile 0.76 ± 0.09 g/g; 0.096 ± 0.015 g/g; 30.88 ± 6.22 g/g; 255.54 ± 26.65 g/g; 4705.77 ± 478.55 g/g; 3.21 ± 1.74 g/g olduğu belirlendi. Sonuç olarak elde edilen bulgulardan; A. azurea Miller var. azurea bitkisinin içerdiği Glutatyon (GSH, GSSG) ve C vitamini miktarları açısından iyi bir kaynak olduğu belirlenmiştir. Bu özelliklerinden dolayı halk arasında Tort (A. azurea Miller var. azurea) olarak bilinen ve yemeği yapılan bu bitkinin, antioksidan bir bitki olduğu ve bu bitkinin halk arasında tüketiminin yararlı olabileceği düşünülmektedir. |
tr |
dc.description.abstract |
In this study, the amounts of vitamin A, vitamin E, vitamin C, malondialdehyde (MDA), reduced form glutathione (GSH), oxidized form glutathione (GSSG) in leaves of which have been A. azurea Miller var. azurea sample were determined by using High Performance Liquid Chromatography. The amount of vitamin A, vitamin E, vitamin C, MDA, GSH, GSSG in leaves of A. azurea Miller var. azurea were obtained to be 0.76 ± 0.09 g/g; 0.096 ± 0.015 g/g; 30.88 ± 6.22 g/g; 255.54 ± 26.65 g/g; 4705.77 ± 478.55 g/g; 3.21 ± 1.74 g/g respectively. As a result of the findings; A. azurea Miller var. Azurea plants contained in the Glutathione (GSH, GSSG) and in terms of the amount of vitamin C was determined to be a good source. Due to the characteristics of A. azurea Miller var. azurea plants that is known as ‘Tort’ among the people and made same kinds of local meals and its antioxidant integrident, it is thought that the consumption of this plant would be useful. |
tr |
dc.language.iso |
tr |
tr |
dc.publisher |
Adıyaman Üniversitesi |
tr |
dc.subject |
Tort (A. azurea Miller var. azurea) |
tr |
dc.subject |
A, E, C vitaminleri |
tr |
dc.subject |
MDA |
tr |
dc.subject |
Glutatyon |
tr |
dc.subject |
A. azurea Miller var. azurea, |
tr |
dc.subject |
Vitamins (A, E, C) |
tr |
dc.subject |
MDA |
tr |
dc.subject |
Glutathione |
tr |
dc.title |
Tort (anchusa azurea miller var. azurea) bitkisindeki A, E, C vitaminleri, malondialdehit ve glutatyon miktarlarının araştırılması |
tr |
dc.title.alternative |
Investigation of amounts of vitamins A, E, C, malondialdehyde and glutathione in plant A. azurea Miller var. azurea |
tr |
dc.type |
Article |
tr |
dc.contributor.authorID |
308636 |
tr |
dc.contributor.department |
Fırat Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü |
tr |
dc.identifier.endpage |
162 |
tr |
dc.identifier.issue |
2 |
tr |
dc.identifier.startpage |
155 |
tr |
dc.identifier.volume |
5 |
tr |
dc.source.title |
Adıyaman Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi |
tr |