Adıyaman Üniversitesi Kurumsal Arşivi

Gıda güvencesizliği febril konvulziyon’da yeni tanımlanan bir risk faktörü mü?

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Aydın, Hilal
dc.contributor.author Bucak, İbrahim Hakan
dc.date.accessioned 2022-09-19T06:20:59Z
dc.date.available 2022-09-19T06:20:59Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.issn 2458-9176
dc.identifier.uri http://dspace.adiyaman.edu.tr:8080/xmlui/handle/20.500.12414/3609
dc.description.abstract Amaç: Febril konvülziyon (FK) tanısı konulan olgularda gıda güvencesizliği durumunu değerlendirilmesi ve gıda güvencesizliğinin FK’da risk faktörü olup olmadığı araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Febril konvülziyon tanısı konulan 40 hastanın ebeveynine, gıda güvencesizliğini belirlemek amacı ile 18 sorudan oluşan anket uygulandı (Çalışma grubu). Çalışma ile aynı dönemde, genel çocuk polikliniğine başvuran, hastaların ebeveynleri kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Gruplar arasında gıda güvencesizliği açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,019). Çalışmada elde edilen veriler febril konvülziyonda gıda güvenliği durumunu 1,67 kat, ikamet yeri 0,45 kat arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç: FK tanılı hastalarda gıda güvencesizliği oranının yüksek olması FK risk faktörlerine ek yeni bir risk faktörüne işaret etmektedir. tr
dc.description.abstract Aim: Food insecurity status was evaluated in the cases diagnosed with febrile convulsions (FC) and whether food insecurity was a risk factor in FC was investigated. Materials and Methods: A questionnaire consisting of 18 questions was applied to the parents of 40 patients who were diagnosed with febrile convulsions in order to determine food insecurity (Study group). The parents of the patients who were admitted to the general pediatric outpatient clinic were included in the study as the control group. Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of food insecurity (p=0.019). The data obtained in the study were found to increase the febrile convulsion food security status 1.67 times and the county of residence 0.45 times Conclusion: The high rate of food insecurity in the patients diagnosed with FC indicates a new risk factor in addition to existing FC risk factors tr
dc.language.iso en tr
dc.publisher Adıyaman Üniversitesi tr
dc.subject Gıda güvencesizliği tr
dc.subject Febril konvülsiyon tr
dc.subject Sosyodemografik özellik tr
dc.subject Çocuklar tr
dc.subject Risk tr
dc.subject Food insecurity tr
dc.subject Febrile convulsion tr
dc.subject Sociodemographic characteristic tr
dc.subject Children tr
dc.title Gıda güvencesizliği febril konvulziyon’da yeni tanımlanan bir risk faktörü mü? tr
dc.title.alternative Is food insecurity a newly identified risk factor in febrile convulsion? tr
dc.type Article tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-2448-1270 tr
dc.contributor.authorID 0000-0002-3074-6327 tr
dc.contributor.department Balıkesir University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Neurology, 10185, Balıkesir-Turkey tr
dc.contributor.department Adıyaman University, Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, 02040, Adıyaman-Turkey tr
dc.identifier.endpage 135 tr
dc.identifier.issue 2 tr
dc.identifier.startpage 129 tr
dc.identifier.volume 8 tr
dc.source.title Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi tr


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster